Savjet министара Босне и Херцеговине, на приједлог Министарства безбједности, усвојило је Миграциони профил Босне и Херцеговине за 2019. годину, чиме БиХ испуњава једну од обавеза у процесу либерализације визног режима те осигурава увид у кључне трендове у области миграција.

Министарство за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине, у оквиру своје надлежности за исељеништво, припрема анализу стања бх. исељеништва на годишњем нивоу, а односи се на податке о њиховом броју, статусу, запослености, укљученост у образовни систем и интегрираност у државама пријема.

Укупан број особа порјеклом из Босне и Херцеговине који живе у исељеништву у 2019. години је процијењен на најмање 2,2 милиона.

Подаци о укупном броју исељеника рођених у БиХ, без обзира на њихово садашње држављанство, у 52 земље свијета износи 1.807.602, од чега у 30 земаља Европе (Швајцарска, Норвешка и ЕУ-28) живи око 60% бх. исељеника.

Миграциони профил Босне и Херцеговине за 2019. годину можете преузети овдје, на сва три службена језика у употреби у Босни и Херцеговини и на енглеском језику.