Босанскохерцеговачким бисерима расутим широм свијета свакако треба придодати 24-годишњу Мелису Х. Мехмедовић која је постала први магистар политичких наука из Босне и Херцеговине на Универзитету у Кöлну. Ипак је то веома познат и значајан Универзитет па је екипу из Бхдинфодеска то и заинтригирало да ступе у контакт са Мелисом и питају је да ли је то тачно.

– Нажалост, немам информације о бившим студентима Универзитета у Кöлну из БиХ, тако да не могу са сигурношћу одговорити да ли сам заиста прва магистрица овог усмјерења из наше државе, али ми је речено да јесам прва када је у питању Јања, мјесто гдје сам одрасла. Дакле, ова “титула” ми је приписана, нисам се тако декларисала, за екипу из Бирмингема је појаснила млада магистрица.

image

– У својој мастер тези бавила сам се миграцијском дипломатијом. Тачније, анализирала сам начине на које је Турска инструментализовала мигрантску кризу у Европи, у покушају постизања одређених вањскополитичких циљева. Рад је евалуиран оцјеном 1,7 (њемачки образовни систем користи скалу оцјењивања од 1 до 5, при чему је 1 највиша оцјена), додала је о свом магистарском раду млада Босанка.

МОЖЕШ ЛИ НАМ РЕЋИ О СВОМ ШКОЛОВАЊУ И ОДЛУЦИ ДА МАГИСТАРСКИ РАД РАДИШ У ЊЕМАЧКОЈ?

– Рођена сам у Тузли, а одрасла у Јањи, гдје сам завршила основно образовање, након чега сам похађала Гимназију “Филип Вишњић” у Бијељини. Дипломирала сам међународне односе и европске студије као најбоља студентица на Факултету за економију и друштвене науке. Захваљујући стипендији коју ми је додијелила Фондација “Конрад Аденауер”, омогућен ми је наставак школовања у Њемачкој. Годинама уназад, имала сам велику жељу да други циклус студија завршим у иностранству како бих искусила нову образовну структуру, те била изложена другачијим методама рада. Узевши у обзир низ фактора, од којих су ми пресудни били квалитет студијског програма, репутација високошколске установе и доступне стипендије, одлучила сам се за Њемачку. Кроз цијели свој пут, имала сам безусловну подршку породице. Бодрили су ме и подстицали и када сам била на измаку енергије и губила вјеру у себе. Такођер, на моју велику срећу, моја старија сестра живи у близини Кöлна, што ми је умногоме олакшало процес навикавања на нову средину.

НАРАВНО ДА СА СТИЦАЊЕМ ДИПЛОМЕ СЕ ПОСТАВЉА ПИТАЊЕ ШТА ДАЉЕ, У КОЈЕМ СМЈЕРУ ЋЕ ИЋИ МЕЛИСА Х. МЕХМЕДОВИЋ?

– Тренутно сам у активној потрази за сталним запослењем. Вољела бих изградити каријеру у некој од организација цивилног друштва које раде на пројектима оснаживања младих. Осим тога, кроз студентски посао, окушала сам се у реалном сектору, па је једна од опција и наставак тог ангажмана. Остаје да видимо куда ће ме пут одвести.

image

Мехмедовић: БиХ може да буде поносна на нове генерације/ Бхдинфодеск

САДА СТЕ НА МЈЕСТУ ГДЈЕ СРЕЋЕТЕ ДОСТА ЉУДИ. ДА ЛИ СТЕ КРОЗ СВОЈЕ АКТИВНОСТИ УПОЗНАЛИ ЈОШ НАШИХ МЛАДИХ ЉУДИ КОЈИ ИМАЈУ СЛИЧНЕ АКТИВНОСТИ И УСПЈЕХЕ КАО ВИ?

– Још од дана додипломског студија па све до данас, увијек сам била окружена великим бројем вриједних и амбициозних младих људи које сам упознавала на факултету или различитим ваннаставним активностима. Учили смо једни од других и међусобно се инспирисали. БиХ може да буде поносна на нове генерације и надам се да ће владајуће структуре коначно почети да цијене потенцијал свог највреднијег ресурса.

Мелиса је на крају имала и поруку младим Босанцима и Херцеговцима како у домовини тако и у дијаспори.

– Моја порука младима је увијек иста – радите на себи. Као неко ко потиче из радничке породице, незавидне финансијске ситуације, те мале средине, сусрела сам се са низом препрека. Међутим, истрајност ме је довела овдје гдје сам данас. Од круцијалног значаја је да не будете апатични и да не користите корупцију и друге негативне одлике дисфункционалног система као изговор за мањак сопственог труда. Учите, усавршавајте се, будите друштвено активни. Једног дана, продуктивност ће се исплатити.

Преузето: МојаБиХ