Магистрица математике, оксфордски студент, 23-годишња Неира Куртовић једна је у низу босанскохерцеговачких талената, која будућност гради у дијаспори. Ради у центру свјетске финансијске моћи “City of London”, њено прво радно мјесто. Површним претраживањем на интернету може се пронаћи да Неира спада у ред најбољих математичара у свијету, награђивана на разним такмичењима.

Та млада Сарајка од малих ногу вољела је рјешавати математичке задатке и логичке загонетке. Љубав према математици природно ју је водила ка такмичењима.

У основној школи сам освојила прво мјесто на Федералном такмичењу, због чега ми је понуђена стипендија на Сарајево Колеџу. То ми је омогућило додатне припреме и присуствовање математичким камповима, који су помогли да унаприједим математичке вјештине. Поносна сам што сам БиХ представљала три пута на Интернационалној математичкој олимпијади ИМО-у, свјетском такмичењу у математици гдје сам освојила бронзану медаљу – каже она. Током средње школе освојила је и бројне друге награде, на домаћим и интернационалним такмичењима. Ти успјеси су јој помогли при аплицирању на факултет.

Примљена сам на Универзитет Оксфорд који је, од Times Higher Education World University Rankings, пету годину заредом проглашен најбољим универзитетом на свијету. Магистрирала сам математику и статистику прошле године, остваривши квалификацију Фирст-Цласс Хоноурс што је највећа оцјена по енглеском систему оцјењивања – истиче.

Присјећа се, дан кад је примљена на Оксфорд за њу је био посебан, али услиједило је сазнање да је укупна школарина око 100 хиљада британских фунти, не укључујући животне трошкове. Без пуно наде аплицирала сам за стипендије којих је било само четири, за све студенте изван ЕУ. Добила сам стипендију Универзитетa Оксфорд – Simon and June Li Scholarship, која је ‘покрила’ моју школарину и животне трошкове. Донатори те стипендије били су господин и госпођа Ли, које тад нисам познавала. Нема ријечи којима би им исказала захвалност. Надам се да ћу и ја, једног дана, моћи учинити слично за неко дијете – истакнула је.

За Оксфорд каже да је ‘магичан град, у којем се студентски дух осјећа у зраку’. Бити окружена експертима из области математике и студентима који дијеле слична интересовања, за њу је била част и незаборавно искуство.

У Швицарској УБС Инвестмент банци у Лондону, мултинационалној компанији која спада у ред врхунских банака у свијету Куртовић се каже запослила захваљујући труду, упорности, али и срећи.

Током студија имала сам прилику изучавати различите области математике, али сматрала сам да је осим теоријског учења, битна практична примјена. Због тога сам љетне распусте користила као прилику за стажирање у оквиру понуда за студенте. Аплицирати за стаж је захтјевно, пролази се више тестова, интервјуа прије него што послодавац одлучи коју групу студената жели примити. Имала сам срећу, током студирања радила сам три стажа и информисала се о различитим примјенама математике као што су дата сциенце, мацхине леарнинг, битцоин тецхнологy. Након стажа у трећој години, који сам радила у Kвант тиму у UBS Investment банк у Лондону, понуђена ми је стална позиција квантитативног аналитичара. Почела сам радити у септембру, још сам почетник. Мој тим претежно гради и одржава различите моделе који за циљ имају да одреде цијене разних финансијских инструмената – каже.

У банци у којој ради упосленици су из разних дијелова свијета. Свакодневно су, каже, у комуникацији с одјелима у Хонг Конгу и Њујорку па тако има могућност разговарати с људима који живе и раде у другим временским зонама и окружењима.

Упознала сам много људи из држава бивше Југославије, сусретљиви су и радо нуде помоћ, нарочито кад сазнају да сам се тек придружила фирми. На послу још нисам упознала никога из БиХ. Међутим знам да има много успјешних Босанаца у Енглеској, одушевљавају способношћу и интелигенцијом. Конкретно, раде у фирмама као што је Гоогле и предају или се усавршавају на престижним универзитетима као што су King’s College, UCL, University of Manchester – казала је.

Неира Куртовић сматра да је битно радити на себи, јер се тако могу открити области интересовања и посао радити страствено. За то су потребни вријеме и енергија, али вјерујем да то доводи до жељеног циља, посла који ћемо вољети, у којем ћемо уживати, бити корисни себи и друштву. Све што се ради с љубављу и задовољством доноси најбоље резултате. То може бити било шта, што нас чини сретним, не мора бити математика – поручила је младима у БиХ и дијаспори.

Преузето: 072info.com