Доц. др. сц. Марио Катић, са адресом боравка у Задру, током марта 2019. године био је ангажован на Филозофском факултету Универзитета у Сарајеву, као један од учесника програма преноса знања из исељеништва у јавне институције у Босни и Херцеговини који се реализују у оквиру пројекта ”Дијаспора за развој”  –  пројекта Министарства за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине и Владе Швицарске, у партнерству са Развојним програмом Уједињених нација (УНДП) и Међународном организацијом за миграције (ИОМ).

Као дјете је 1992. године отишао из Босне и Херцеговине у Загреб, гдје је дипломирао и докторирао. Теренска истраживања проводи на подручју Далмације, Босне и Херцеговине те Ирске. За Босну и Херцеговину каже да је изнимно занимљив простор за антрополошка истраживања, као и да се посљедњих десет година бави етнографским истраживањима њених различитих дијелова. Тренутно је запослен на Одјелу за етнологију и антропологију Универзитета у Задру. Истраживачки је фокусиран на антропологију смрти, антропологију ходочашћа, урбану антропологију, фолклористику и методологију.

У разговору са Мариом приликом његове посјете Министарству за људска права и избијеглице Босне и Херцеговине сазнали смо да је изузетно задовољан што је добио прилику учествовати у преносу знања из дијаспоре у БиХ. Као један од темељних циљева пријаве на овај пројекат наводи остваривање сарадње између Одјела за етнологију и антропологију Универзитета у Задру и Филозофског факултета у Сарајеву, а на којем је први пут на Одсјеку за социологију покренут студиј етнологије.

На Филозофском факултету у Сарајеву одржао је двије седмице интензивних предавања (један цијели семестер), на којима је настојао проширити знање студентима и студентицама у областима с којима нису имали прилику упознати. Пун је хвале за студенте са којима је имао прилику да ради, каже да су отворени и пуни ентузијазма, као и да је размјена знања и идеја била од користи судентима и дјелатницима факултета на којима је боравио.

Истиче да у БиХ не постоји докторски студиј етнологије и антропологије, а све више се показује потреба за оваквим кадром, посебно у свјетлу отварања нових студија. На Универзитету у Задру, гдје ради као доцент, постоји бесплатни докторски студиј који покрива подручје етнологије и антропологије. Сматра да управо повезивањем горе наведених институција би се могло омогућити и младим научницима из БиХ усавршавање и стицање степена доктора наука на Универзитету у Задру, без да морају напуштати БиХ и институцију у којој раде, јачајући на тај начин своју институцију, посебно етнологију и културну антропологију у Босни и Херцеговини.