• Bosanski
  • Hrvatski
  • Српски
  • Кемал Баyсак – човјек који је носио БиХ у души

    У Измиру у Турској 07. јануара 2021. године престало је да куца племенито срце Кемала Баyсака, почасног бх. конзула у Турској. Баyсак је сарађивао са БиХ Свјетским савезом дијаспоре, а више пута је долазио у Шведску и имао плодне везе са Савезом бх. удружења у Шведској.

    Од посљедица заразе коронавирусом у 88. години преминуо је почасни конзул Босне и Херцеговине у Турској Кемал Баyсак, јавила је турска Анадолија. Баyсак је преминуо 07. јануара 2020. године у болници у Измиру, а поруке сућути упутили су или на друштвеним мрежама објавили бројни привредници, политичари и представници невладиних организација из Турске и шире. Бивши начелник турске опћине Карсиyака Баyсак је био угледни бизнисмен из Измира који је три деценије био члан Привредне коморе Егејске регије (ЕБСО), пише Анадолија.

    Кемал Баyсак је иначе поријеклом из Босне и Херцеговине, из Љубиња. Био је оснивач и почасни предсједник Федерације удружења културе Турске и БиХ. Његова је породица у Турску емигрирала одмах након Берлинског конгреса 1878. године. Баyсак је четврта генерације породице Гребо, а премда никад није живио у Босни и Херцеговини, добро је говорио босански језик.

    imageСвјетски савез дијаспоре БиХ/ Фикрет Туфек и Мехо Капо

    Баyсак је често посјећивао БиХ и био покретач бројних пројеката и иницијатива помоћи земљи његовог поријекла. У БиХ је доводио бројне инвеститоре и представнике привредних удружења из Турске и шире, а почасни је грађанин Сарајева, Бихаћа и Горажда, пише Анадолија.

    Ахмет Кемал Баyсак је често наглашавао да му је била част што је почасни конзул Босне и Херцеговине у Републици Турској. Посао почасног конзула Баyсак је обављао више него успјешно, душом и срцем. Баyсак је путовао је по свијету и често био међу представницима бх. дијаспоре и веома садржајно сурађивао са Свјетским савезом дијаспоре, ширећи идеје одржања Босне и Херцеговине и пружања помоћи БиХ од стране дијаспоре, ради њеног даљег развоја.

    imageКемал Баyсак и Бакир Прља/ Фикрет Туфек и Мехо Капо

    Кемал Баyсак је више пута боравио и у нордијским земљама, посебно Шведској, те успоставио веома присне контакте са Савезом босанскохерцеговачких удружења у Шведској, чији су представници јако цијенили Баyсакову помоћ и његово шире дјеловање као почасног конзула, човјека који је носио Босну и Херцеговину у души. Представници Савеза бх. удружења у Шведској више су пута боравили у Турској баш у организацији Кемала Баyсака.

    На састанку Свјетског савеза дијаспоре у Малмöу 17. марта 2007. године, када је предсједница била Сенада Софтић (Аустралија), а домаћин бх. удруужење „Босанска крајина“, био сам као новинар задужен да будем и водитељ округлог стола о „Положају бх. дијаспоре у свијету“, којем је присуствовао и узео учешћа у раду бх. почасни конзул у Турској Кемал Баyсак, казавши:

    – Босна и Херцеговина је вјечна и не смијемо допустити да је униште они који су покренули агресију, требамо јој помоћи снажно као дијаспора, свим могућим начинима, у чему требамо бити уједињени.

    imageЈасмин Бајрић, Јасмина Макаревић;,Мехо Капо и Кемал Баyсак, на Шеснаестом Свјетском првенству дијаспоре БиХ у футсалу (Осло, 2019.)/ Фикрет Туфек и Мехо Капо

    Баyсак је дао печат том састанку Свјетског савеза дијаспоре. Непосредан, једноставан, са доста добрим и течним босанским језиком, говорио је тако да је свима давао снагу да се издржи и помогне БиХ на њеном путу опоравка након страшне четверогодишње агресије. Баyсаку у част направљен је и пријем са свечаном вечером у бх. удружењу „Босанска крајина“,  20. марта 2007. године, када је он уручио више специјалних захвалница/повеља/признања најуспјешнијим члановима и Савезу бх. удружења у Шведској, коју је лично примио и тадашњи предсједник Бакир Прља, са текстом: „Туркyе Босна Херсек Култур Дернеклери Федерасyону“ – на подлози повеље су турска и босанскохерцеговачка застава, са мостарским Старим мостом и грбом БиХ са златним љиљанима!

    Имао сам прилику да тада као новинар Босанске поште интервјуишем Кемала Баyсака, који је у интервјуу био пун хвале за БиХ, као земљу свог поријекла, истичући све вријеме значај бх. дијаспоре у свијету и потребу њене још боље организације за помоћ кроз различите пројекте. Баyсак ме одушевио једоставношћу, отвореношћу и искреношћу и одушевио ме као новинара исказаном љубављу за БиХ – од њега је заиста вриједило учити како се воли родна груда. На свечаности у „Босанској крајини“ лично сам добио захвалницу од Кемала Баyсака, која ми је једна од љепших успомена. Нажалост, нисам успио отићи у Турску на његов лични позив, што ми је ако ништа остало као лијепо сјећање на човјека људину!

    imageСвјетски савез дијаспоре БиХ, Кемал Баyсак/Смајо Мургуз

    Импресије о сусретима са Кемалом Баyсаком износе Мехо Капо, Смајо Мургуз и Бакир Прља:

    Мехо Капо: Растанци са таквим људима су тешки

    – Растанци са људима, са којима осјећаш исто, доиста посебно тешко падају. Десетак година друговања и сурадње са Ахмет Кемал Баyсаком, сусрети у Вäстерåсу, Измиру, Сарајеву и Ослу, без обзира на интензитет, више су него довољни да се схвати колико су и част и богатство имати таквог човјека у својој близини. Разлог наших сусрета је била БиХ, кроз сарадњу Савеза бх. удружења у Шведској и Свјетског савеза дијаспоре БиХ, у којој је Баyсак, дјеловао свим својим бићем. Лично осјећам велику захвалност на томе што сам имао прилику да се сретнем са човјеком са толико љубави према БиХ. Љубави коју ничим није крио и коју ју несебично, са посебном сјетом због њене судбине, показивао и дијелио са свима. Уз ту љубав према БиХ, показивао је и све оно добро што се од људине босанске, какав је био, само и могло очекивати. Посебно је плијенио његов благи инсански осмијех и топлина коју је око себе ширио, никог не остављајући равнодушним, што је и мене учинило бољим. Остало је много неисписаних страница иза Баyсака за које сматрам да их је нама у аманет оставио, да их наставимо исписивати истом енергијом и љубављу према БиХ, а на добро свих њених грађана. Био ми је инспиратор, чије ћу идеје наставити, преносећи и на друге све добро које нам је оставио као наслијеђе и обавезу!

    Бакир Прља: Урезао дубок траг бх. грађанима у Шведској

    – Кемал Баyсак је био посебна личност, која је свима нама остала у дубоком сјећању овдје у Шведској. Било је то прије 13 година 2007. године, у Малмöу, када је одржан сусрет Свјетског савеза дијаспоре БиХ. Додијелио ми је плакету као предсједнику Савеза бх. удружења у Шведској, као и цијелој организацији. Мени је било чудно да се захваљује нама јер је било нормално да се ангажујемо за своју домовину. Међутим у разговору са њим сам схватио да се он ангажовао за БиХ пуно дуже и пуно више од нас и да је цијели свој живот посветио афирмацији БиХ у свијету и стварању мостова између БиХ и Турске. То је било важно и непроцјењиво. Хвала му на томе и нека му је велики рахмет.

    imageШести конгрес Свјетског савеза дијаспоре БиХ/ Смајо Мургуз

    Смајо Мургуз:

    – Баyсакаову смрт сам доживио уистину као губитак најрођенијег члана фамилије. Имао сам част и привилегију дружити се са Кемалом у разним приликама и доживљавао сам га као особу која је прије свега вољела човјека. Колико је само пажње и љубави поклањао свима нама са којима се дружио. Био је пун енергије и поносан на своју БиХ, као и на свој Измир. Ништа му није било тешко. На сваки наш сусрет у оквиру ССД БиХ, ма гдје био, доносио би сухе смокве и орахе из Измира и с поносом напомињао да су измирске смокве најбоље на свијету. Често би рекао овако: ”Ја сам рођен у једном селу код Љубиња, од фамилије Гребо, а само преко брда родио се Смајо”. Нек је вјечни рахмет његовој племенитој души.

    БХРФ

    Преузето: МојаБиХ

    Питајте нас