У Штутгарту је, у недјељу, 26.01.2020. године одржан састанак руководства и активиста Савеза допунских школа БиХ на коме је анализирана тренутна ситуација у босанским школама у СР Њемачкој и план рада у наредном периоду.

Присутнима на састанку презентовани су извјештаји о раду допунских школа БиХ у Штутгарту, Улму, Ротенбургу, Балингену, Манхајму, Синделфингену, Етлингену, Баварској и Хамбургу.

Извјештај о активностима Савеза, сарадњи са надлежним министарствима у домовини и СР Њемачкој, сарадњи са ДКП-а БиХ у Њемачкој и другим асоцијацијама грађана БиХ у овој земљи присутнима је поднио предсједник Савеза Харис Халиловић.

Са задовољством је констатовано да се у појединим градовима, попут Хамбурга, Манхајма, Етлингена, Штутгарта и Улма, повећава број ученика и заинтересованих да њихова дјеца похађају допунску наставу на матерњем језику, али и жаљење због чињенице да у неким градовима нема тог интереса. Општи дојам је да, у односу на број грађана из БиХ у СР Њемачкој, интерес за похађање допунске наставе на босанском језику, није задовољавајући. Разлози за то су многобројни.

Закључак са састанка је да се бх. активисти у овој области, али и представници надлежних институција и власти из домовине требају више ангажовати на указивању на значај очувања матерњег језика и идентитета грађана БиХ у дијаспори, посебно младих и дјеце.

Из Савеза допунских школа БиХ у дијаспори, још једном је истакнута захвалност свим волонтерима и активистима БиХ који годинама раде на очувању матерњег језика у дијаспори, као и потреба и неопходност да надлежни у БиХ на адекватан и конкретнији начин регулишу допунско образовање на матерњем језику дјеце грађана БиХ у свијету. Бар како су то ријешиле наше комшије, државе сусједи БиХ, чији грађани живе у свијету.

Састанку у Штутгарту присуствовали су чланови руководства и активисти Савеза, из: Минхена, Штутгарта, Ротенбурга и Манхајма, као и чан ГО ССД БиХ из Њемачке, господин Неџад Солуновић.