Дана 08.07.2019. године у Сарајеву представници Сектора за исељеништво Министарства за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине су одржали радни састанак са Илмом Цапрња предсједницом Босанско-херцеговачког омладинског савеза у Шведској (БХУФ).

Босанско-херцеговачки омладински савез у Шведској који егзистира још од 1994. године је демократска, мултинационална и аполитична организација и окупља омладинска удружења исељеништва из Босне и Херцеговине. У чланству савеза је двадесетак омладинских удружења у Шведској са око 2000 чланова. Циљ је координација рада и подршка активности локалних омладинских удружења у сврху његовања и учења матерњих језика, културе, традиције, образовања и информисања, као и интеграције младих поријеклом из Босне и Херцеговине у шведско друштво. Поред тога, у оквиру хуманитарних активности до сада су остварили сарадњу са бројним организацијама и установама у Босни и Херцеговини од којих се издвајају Завод за збрињавање ментално-инвалидне дјеце и омладине Пазарић, Дјечији дом Бјелаве и СОС дјечије село, а активно су учествовали и у пројекту збрињавања пунољетне омладине у Мостару.

Циљ БХУФ је да у будућем раду прошири сарадњу са другим организацијама у Шведској и Босни и Херцеговини и ојача постојећу сарадњу.

На састанку се разговарало о даљњој сарадњи са Министарством за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине, о актиностима на којима се тренутно ради, о могућностима повезивања БХУФ са омладинским исељенишком организацијама у другим земљама с фокусом на Скандинавију, као и даљем афирмисању младих поријеклом из Босне и Херцеговине у Шведској да својим радом допринесу омасовљавању чланства. Такођер, договорено је да ће се у наредном периоду активно радити на увезивању БХУФ са организацијама младих у Босни и Херцеговини.

На састанку су договорени конкретни наредни кораци сарадње, што ће у коначници доприњети везивању младих поријеклом из Босне и Херцеговине за домовину.