Да много младих људи с ових простора ниже успјехе у бројним земљама свијета, доказ је и двадесетдеветогодишња правница Илијана Тодоровић из Мркоњић Града, која у Америци остварује оно што досад нису постигли ни поједини познати Американци.

Наиме, након што је с просјеком 9,98 завршила Правни факултет у Бањалуци (Амерички универзитет у БиХ), Тодоровићева се пријавила за мастер студије права у Америци, на неким од најпрестижнијих правних факултета у САД, као што су “Џорџ Вашингтон” у Вашингтону ДЦ-ју, Универзитету у Мичигену, СМУ у Тексасу, Универзитету у Миамију и сви су је примили и додијелили стипендије.

“Одлучила се за Сент Луис Универзитет, како би могла да игра колеџ кошарку, јер и љубав према кошарци је била огромна.

Како истиче, упркос невјероватно исцрпљујућем распореду тренинга и утакмица у Саинт Лоуис Билликенсу, 2014. године је проглашена за најбољег мастер студента генерације и добитник је “Don King Family Award” за супериоран академски успјех, а мастер је исте те године завршила с великим почастима, са специјализацијом у америчком праву.

Након Сент Луиса, с освојеном пуном стипендијом одлази у Њу Орлеанс на Правни колеџ, гдје је уписала мастер са специјализацијом у међународним правним студијама, а и овај мастер завршила је с највишим почастима и просјеком 9,9.

“По завршетку другог мастера, 2017. године уписује и завршава и трећи мастер грађанског права, “Између другог и трећег мастера 2016. године сам положила правосудни испит државе Њујорк. Положила сам га из првог пута, а шансе да страни студент то уради из прве су, судећи по статистичким подацима Адвокатске коморе ове државе, свега 18 одсто. Оно што је занимљиво је да тај правосудни испит из првог пута нису положиле ни особе попут Џона Ф. Кенедија, млађег сина бившег предсједника Америке Џона Ф. Кенедија”, казала је Тодоровићева.

Након што је постала члан Адвокатске коморе државе Њујорк, постала је члан и Адвокатске коморе Вашингтон ДЦ и у обје државе има активну адвокатску лиценцу.

У току само пет година боравка у Америци, поред три мастера и двије државне адвокатуре, написала је и објављено је неколико њених правних чланака како у правним новинама, тако и у ревизијама закона.

Тренутно ради у судству, једном од три огранка државне владе, као правни савјетник суткињи Елен М. Хаузер у Окружном суду у Њу Орлеансу, а намјерава да полаже и правосудни испит државе Луизијане, гдје тренутно живи, тако да би прије 30. године могла да постане лиценцирани адвокат у три различите правне области и државе Америке.

Тодоровићева је основну школу завршила као ђак генерације, након чега је и гимназију у Бањалуци завршила одличним успјехом.

“Мој први сусрет с америчким школством је био док сам студирала право у Бањалуци, када ми се отворила прилика да отпутујем на размјену студената у Њујорк. Жеља да одем у САД је била искључиво кошаркашка и није било ни на видику да останем у Америци. С размјене сам се вратила у Бањалуку, али сам након завршена три мастера ипак одлучила да останем у САД”, рекла је Тодоровићева.

 

Извор: Независне новине