Маја Хаџиселимовић (29), једна је од ријетких жена у СТЕМ академском подручју, које комбинује науку, технологију, инжењерство и математику.

Ових дана стигло је за ову инжињерку мехатронике и роботике у МРК систему, али и за Зеницу, још једно значајно признање. Глобална платформа, WomenTech Network, која окупља и охрабрује учешће жена у науци, уврстила је ову младу Зеничанку међу 25 највећих научница Њемачке.

Њена биографија је објављена у часопису ове мреже, чиме је наша Маја призната као научница која је постигла изванредан успјех у развоју и примјени информационо-комуникацијских технологија.

Зеничанка Маја Хаџиселимовић студирала је најприје у Сарајеву, Аутоматику и електронику. У Марибору је похађала одсјек Роботике и аутоматике и на крају, у Новом Саду, завршила Мастер студиј Мехатронике на Факултету техничких наука.

Сада Маја ради за њемачку KUKA-у као интегратор робота за аутоиндустрију, даље истражује и развија струку и каријеру у више научних области. Тренутно ради и на развоју првог егзоскелета, уређаја који ће помоћи људима код физички захтјевних послова.

Активна је и у euRoboticsu, организацији којој је циљ учинити роботику корисном за развој привреде и друштва, као национална координаторица за БиХ, за Европску седмицу роботике.

(Сања С.)

Извор: zenicainfo.ba