Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић рекао да су различити услови и процедура за улазак у Србију за оне студенте из Републике Српске који имају двојно држављанство, који имају одобрен привремени боравак или стално настањење у Србији и за оне студенте који то немају.

Напомињући да су факултети у Србији, послије паузе због епидемије вируса корона, почели да раде, Цицовић је изјавио Срни да су се студенти из Републике Српске који студирају у Србији више пута јављали Представништву Републике Српске у Београду да сазнају како могу да се врате на факултете.

Он је ркеао да је студентима из Републике Српске који имају двојно држављанство, који имају одобрен привремени боравак или стално настањење у Србији за улазак у Србију потребан само негативан ПЦР тест на корону не старији од 72 часа, добијен у релевантној лабораторији у Републици Српској.

С друге стране, каже он, студенти из Републике Српске који немају двојно држављанство и немају одобрен привремени боравак или стално настањење у Србији, да би се вратили на факултете у Србији, потребно је да поднесу захтјев Радном тијелу Владе Србије за одобрење за улазак у Србију.

“У том захтјеву треба да напишу преко којег граничног прелаза ће ући у Србију, којег дана и у којем возилу (регистарски број) и на којој ће адреси у Србији (град, улица и број) становати, те да уз овај захтјев поднесу скениран негативан ПЦР тест не старији од 72 часа добијен у релевантној лабораторији у Републици Српској, као и скенирану потврду од факултета на којем студирају у Србији”, додао је он.

Захтјеви за добијање одобрења за улазак у Србију, са свим потребним подацима и документима, могу се поднијети електронском поштом преко Представништва Републике Српске у Србији на е-адресу office@predstavnistvorsbg.rs или директно Радном тjелу Владе Србије на е-адресу radnotelo-COVID19@mfa.rs.

“Представништво Републике Српске у Србији ће у случају било каквих промјена о условима и начину повратка студената из Републике Српске на факултете у Србији у најкраћем року на свом сајту објавити шта се и како мијења”, рекао је Цицовић.

Грађани Републике Српске којима је послодавац из Србије издао документ о радном ангажовању и позвао да се врате на посао, грађани који су становници пограничног подручја, а запослени су на територији Србије и грађани из пограничног подручја који обављају пољопривредне радове и имају пољопривредно земљиште на територији Србије, ближе услове и могућности уласка у Србију могу видјети на линку.

Преузето:  “Независне новине”