Босанскохерцеговачка фолклорна група “ Младост Босне” под будним оком њихове инструкторице Фахире Хасеџић су имали част представљати бх. заједницу у Бирмингeму  својим фолклорним наступом пред публиком у Kанон Хил Парку у оквиру седмице обиљежавања свјетског Дана избјеглица.

Седмица избјеглица ( Refugee Week) одржава се сваке године широм свијета око свјетског дана избјеглица 20. јуна. У Великој Британији, седмица избјеглица је национални програм умјетничких, културних и едукативних догађаја који прославља допринос избјеглица у Великој Британији  и подстиче боље разумијевање између етничких заједница.

“Celebrating Sanctuary for Refugee Week “ је добротворна организација која већ дуги низ година организује различите догађаје и активности  у току Седмице избјеглица. Овај дан потрудили су се да сви који дођу у Kанон Хил Парк проведу прави фамилијарни дан испуњен радошћу  и различитим бесплатним активностима за дјецу(као што су цртање на лицу, прављење и пуштање змаја, бесплатне мале играчке за дјецу итд). Но, организоване су и бесплатне активности за одрасле попут радионица за учење свирати бубњеве,  разне умјетничке и едукативне радионице.

Наступом фолклорне групе “Младост Босне “ нису само родитељи били импресионирани, већ сви присутни. Њихов запажен наступ награђен је великим аплаузом. Поред наших малих представника, наступили су и The Congolese Youth Music Group, МММ (Multi-Cultural Music Making) Гроуп, Кхалифа Цонте – професионални бубњар из Сенегала, Ники Рид, Jан Пармел  и још многи који су својим умјетничким наступом представили своје етничке заједнице.

Седмица избјеглица је сада једна од водећих националних иницијатива у борби против ове негативне климе, брани важност заточеника и користи које може донијети и избјеглицама и домаћинствима.

Драга дјецо, босанци и херцеговци, Хвала Вам што сте нас представили с поносом и осмијехом. Хвала Вама, нашој дивној инструкторици Фахири Хасеџић и вашим родитељима који сте слободно недјељно поподне одлучили провести у Kанон Хил Парку те освијетлати образ босанскохерцеговачке заједнице из Бирмингама.

Извор: Bosnia UK Network