Онлajн Бизнис Форум је организован у склопу пројеката „Дијаспора за развој“ (Д4Д), који  је пројекат Министарства за људска права и избјеглице БиХ и Владе Швајцарске, у партнерству са УНДП БиХ и ИОМ БиХ, у сарадњи са Сарајевском регионалном развојном агенцијом СЕРДА и партнерским општинама.

Присутним представницима су се обратили представници владиног сектора, дипломатског кора и међународних институција који су истакли битност повезивања не само са компанијама у власништву бх. држављана, него и са појединцима који су на руководећим положајима унутар свјетских компанија. „Да бисмо успјели да будемо стабилан дио ланаца добављача, неопходно је остварити снажну конекцију са бх. држављанима који раде у свјетским компанијама, на водећим позицијама.”, истакао је дипл. инг. маш. Мирсад Јашарспахић, потпредсједник Привредне Коморе Федерације Босне и Херцеговине.

Мр. Беган Мухић, Генерални конзул Босне и Херцеговине у Штутгарту, је истакао како влада велика заинтересованост од стране бх. дијаспоре и бх. привредника који послују у дијаспори да дио пословања пренесу у Босну и Херцеговину. “Ми требамо радити промоцију земље и пословног амбијента како бисмо заинтересирали инвеститоре и пословне субјекте за сарадњу, те инвестицију у БиХ. БиХ је једна од најповољнијих земаља за инвестиције у цијелој Европи, те је драгоцјено истицати позитивне примјере како би приказали позитивну климу за инвестирање.“, истакао је Беган Мухић, генерални конзул БиХ у Стуттгарту.

Др. Самир Вилдић, Директор компаније БПИ – Босниа Партнерсхип Инвестмент је представник бх. дијаспоре који је, заједно са партнерима који долазе из дијаспоре, отворио још једну фирму у нашој земљи, а која дјелује у неколико сегмената. Један од сегмената је пословни консалтинг за фирме из бх. дијаспоре које желе да инвестирају у БиХ.

“Јако је битно да стварамо заједничке циљеве, а гдје ће велики допринос дати управо бх. дијаспора. У свој велики успјех убрајам повратак у БиХ, те оснивање фирме овдје. Људски потенцијал је јако битан, имамо потенцијале у људском сектору, али и друге бројне потенцијале који се крију у БиХ. Када смо прије неколико година оснивали фирму у иноземству, заступали смо један свјетски бренд, те нисмо могли ни слутити да ћемо за кратко вријеме  управо за тај бренд отворити фирму и постројења у БиХ. „, изјавио је госп. Вилдић.

У склопу Бизнис Форуму присутни су се осврнули и на проблем одласка младе популације из Босне и Херцеговине.

Кемо Сарач, Помоћник министра за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине, се осврнуо на ову тему, те је изјавио: „Ми нећемо моћи спријечити одлазак младих људи из Босне и Херцеговине. Оно што можемо урадити је омогућити механизме који подстичу циркулацију знања и вјештина које посједују образовани млади људи који бораве у исељеништву.

Доц. др. сц. Самир Камењаковић, Градоначелник Града Живинице, најавио је оснивање научно-технолошког парка у Живиницама  кроз који ће се омогућити размјена знања и искуства, те ојачати умрежавање, а све у циљу нових инвестиција и бољег квалитета зивота.

„Свака локална заједница треба имати канцеларију за дијаспору и службеника који се бави питањима из дијаспоре. Ми имамо могућност да активно сарађујемо са другим државама и то управо посредством дијаспоре.“, изјавио је госп. Камењаковић.

Бранка Јанко, Директорица Развојне агенције Жепче је истакла да данас опћина Жепче има 14 компанија са инвестицијама из дијаспоре, те уложеним капиталом од 25 мил. КМ и преко 200 упослених радника.

Други дио Бизнис Форума био је резервисан за индивидуалне б2б састанке. Преко 60 састанака између представника бх. компанија и представника пословне дијаспоре је одржано, а најављена су и нова партнерства, те нове инвестиције од стране бх. дијаспоре у БиХ.

Сљедећи Онлине Бизнис Форум и б2б састанци са бх. дијаспором на тему „Потенцијали и перспективе инвестирања у пољопривреду и  производњу хране у БиХ“ најављени су за 19. мај 2021. године са почетком у 10х, са циљем да представи потенцијале за улагање бх. дијаспоре у пољопривредни сектор и производњу хране, презентира успјешне приче досадашњих инвеститора, те да кроз индивидуалне б2б састанке подржи бх. подузетнике и представнике бх. дијаспоре у креирању нових партнерстава.