Екрем Фејзић је у раној младости, с 20 година отишао на рад у Њемачку. Пола стољећа касније, пут га враћа у град на Дрини. Каже да је покретање посла и стварање нечег трајног у Горажду за њега увијек била “незавршена задаћа” те ју је сада одлучио привести крају.

На зидинама раније планиране велике породичне куће изградио је мотел, који полако постоје препознатљива адреса за подузетнике и туристе који посјећују Горажде. Прича о Екрему је прича о повратку и могућностима које нуди повезивање локалних заједница с бх. дијаспором.

“Рођен сам 1951. године, завршио сам Школу ученика у привреди, до 70-их сам се додатно школовао у Техничкој школи. Са 20 година сам одлучио да кренем за Њемачку, с намјером да тамо будем годину-двије, да нешто зарадим, да се поновно вратим, али од те године прође скоро 50 година, читав један живот. Жеља за овим градом је увијек остала, сваке године бих долазио два или три пута годишње. С мотелом Фејзић дошло је вријеме да заокружим ту причу”, с осмијехом нам говори Екрем.

У Њемачкој је радио као пословођа на поставки алуминијских фасада, а 90-их година је кренуо с покретањем самосталне фирме, коју данас води његова кћерка.

“Успјешно сам радио у Њемачкој, стекао сам знања. У Њемачкој сам покренуо бизнис који постиже добре резултате. Никад нисам одустајао од идеје да нешто покренем, те на крају свог радног вијека ово направим у БиХ. Хтио сам помоћи људима који долазе да раде, да некоме буде добро од тога што радимо. Драго ми је видјети ове младе људе који су посао нашли у овом мотелу. У свему томе дијелимо тај ентузијазам да ова идеја може успјети”, додаје Екрем.

Мотел Фејзић има 12 апартмана и 30 лежајева који су опремљени најмодернијим намјештајем. Три мјесеца од отворења, мотел осигурава смјештај бројним пословним људима који долазе у Горажде, али понуду препознају и туристи.

“Потребно је подузетницима отворити врата, да имају мјесто да се укључе. Граду који је постао препознатљив по улагањима треба овакав мотел, за смјештај и организацију пословних састанака и конференција мањег обима. Наша намјера је проширити дјелатност, желимо отворити туристичку агенцију, проширити објекат, развијати понуде за различите врсте посјетилаца.

Екремова прича је препозната и у оквиру програма техничке подршке УСАИД Пројекта “Диаспора Инвест”. Фејзић поручује да је изузетно важно послати охрабрујућу поруку бх. дијаспори да се врати, те уложи своје знање и новац у родни крај.

“Ја сам на путу да се вратим у Горажде. Осигуравам још увијек подршку око набавке и уговарања послова за моју фирму у Њемачкој, али све више времена проводим овдје. Добро знам шта значи у свијету се борити, али се ја надам да ће се многи вратити. Овдје се може добро живјети, морамо радити и покренути нашу заједницу”, закључује Екрем Фејзић.