Господин Едо Шабанагић, доказани пријатељ Босне и Херцеговине, у разговору за и-платформу открио је бројне занимљивости о себи, свом дјеловању, волонтерском раду, али и о својеврсном доприносу развоју босанскохерцеговачког друштва.

За себе воли рећи да је по рођењу Словенац, пословно Швајцарац, начином живота Француз, а срцем Босанац.

Крајем 80-тих година прошлог стољећа, дружећи се и посматрајући дјеловање покојног Адила Зулфикарпашића и његове супруге, уважене госпође Татјане, постаје дијелом приче о „Bosniaken Institut“-у у Цириху. Дјеловање у Бошњачком институту за њега је врло важно јер је том периоду спознао босанскохерцеговачке вриједности, упознао бројне Босанце, Херцеговце, Посавце и Крајишнике који ће му временом постати блиски пријатељи и партнери.

Волонтерски рад у наведеном Институту у Цириху сматрао је својеврсним поклоном свим Босанцима и Херцеговцима јер је и сам, на тај начин, наше људе подсјећао на суштинске и цивилизацијске вриједности босанског друштва. Био је дијелом ове инспиративне приче све до пресељења Института у Сарајево, 1998. године.

– Од 1998. године живим у Француској, кратак период свог пословног живота сам провео у банкарству, тачније у организацији Цитибанк Париз. Рад у банкарском сектору није био довољно изазован, стога сам своју пословну страст пронашао у луксузној индустрији, и то прво као оснивач и сувласник компаније за дистрибуцију француске и швицарске козметике на словеначка, хрватска и србијанска тржишта.

Након одређеног времена одлучујем се за продају компаније у Словенији, али и њених двију филијала у Хрватској и Србији. Но, сама продаја компаније у мени није угасила љубав према козметици, стога сам се временом фокусирао на послове међународног развоја швицарског козметичког бренда, те сам истовремено, из Париза, дјеловао као консултант за развој пословања (Бусинесс Девелопмент Цонсултант) за француску луксузну индустрију намијењену Источној Европи, појашњава нам господин Шабанагић.

Као и већини подузетника, и господину Шабанагићу пандемија коронавируса утјецала је негативно на пословање, стога је баш тај тренутак одлучио искористити за поновни активнији волонтерски ангажман, и то овај пут у Фондацији La Terra Nostra. Генерална добробит босанскохерцеговачког друштва, као и повезивање народа из његовог окружења, а који говоре истим или врло сличним језицима, примарни су циљ његовог дјеловања у Фондацији.

– Посебан фокус усмјерен је на образовање млађих генерација чије школовање пратимо до почетка студијских дана, али се свакако паралелно ангажујемо у ургентним случајевима попут природних непогода. Такође, редовно, уколико се укаже потреба за тим, пружамо помоћ разним здравственим установама, додаје господин Шабанагић.

Иако бројне организације дјелују на наведеним пољима, према његовом мишљењу, Фондација La Terra Nostra специфична је по својој структури. Наиме, у питању је организација са Одбором као јединим органом, у којем дјелују ентузијасти  без икакве накнаде. Чланови Одбора се несебично залажу за Фондацију и њене циљеве, улажући сопствено вријеме и новац. Сви прикупљени фондови теку директно у програме и долазе до циља, без посредника.

Успјешно умрежена и партнерски оснажена босанскохерцеговачка дијаспора која представља важну прекретницу развоја Босне и Херцеговине на глобалном нивоу, и која његује босанскохерцеговачке вриједности, а чиме јача улогу сваког појединца и појединке обухваћене овом мрежом, првобитна је визија овог пројекта који, тренутно, представља дио активности и-платформе и стратешко партнерство са Фондацијом La Terra Nostra.

Према ријечима господина Шабанагића, и-платформа регистрована у Шајицарској, и ова држава сама по себи, захваљујући свом геостратешком положају, идеална су мјеста за формирање базе за креирање кровне институције свих свјетских организација са босанскохерцеговачким предзнаком.

Путем овог пројекта јачат ће се и умрежавати дијаспора, уз одсуство било какве политичке, националне или вјерске конотације. Такођер, оснаживат ће се босанскохерцеговачки идентитет као прекретница међусобне сарадње и развоја Босне и Херцеговине, његоват ће се примарне босанскохерцеговачке вриједности друштва, несебично ће се залагати за заједницу, те оснаживати појединац.

– Пет милиона пријатеља Босне и Херцеговине заправо представља минималан број који требамо скупити. Требамо и можемо више. Желимо што више припадника православне, католичке или исламске вјероисповијести, желимо да нам се придруже Јевреји и уопће особе које су у босанскохерцеговачком Уставу назване “Остали”, веселимо се нашим пријатељима из Србије, Хрватске, Црне Горе, Сјеверне Македоније и Словеније, и уопће свим људима добре воље. Свјесни смо мукотрпног рада који је пред нама, али смо истовремено спремни за овај неопходан подухват. На нама свима је да радимо на препознавању значаја овог пројекта, додаје Шабанагић.

Једна од примарних намјера јесте и окупљање хиљаду познаваоца, односно симпатизера Босне и Херцеговине и овог пројекта, и то из пословног, културног, спортског, научног и дипломатског свијета, а све у циљу што ефикаснијег лобирања за интересе бх. друштва.

Настојаће се окупити организације и појединци који би требали дјеловати у десет секција, и то: Информатика и информацијске науке; Филозофија, психологија; Религија, теологија; Друштвене науке, статистика, политика, влада, економија, право, војска; Математика, природне науке; Медицина; Умјетност, рекреација, забава, музика, спорт; Језик, лингвистика, књижевност, и Географија, хисторија, библиографија.

Заједничким дјеловањем, остављањем по страни разлика и ега и приоритетним залагањем за генерални интерес бх. друштва, за десет година може се очекивати и скуп од 10 милиона пријатеља Босне и Херцеговине, говори нам Шабанагић, те додаје да ће се за развој овог пројекта, барем на његовом зачетку, побринути волонтери и чланови и-платформе, али наглашава и да су представници бх. власти итекако добродошли.

– Сигуран сам да су свјесни значаја дијаспоре, али сам и мишљења да је најлакше критиковати. Требамо засукати рукаве и радити. Велики број особља некадашње и данашње бх. дипломатије, странци који су радили у БиХ, као и велики број наших људи из свих крајева свијета препознали су вриједности овог пројекта и понудили помоћ.

Свако ко спаја је добродошао у наш пројекат. Ипак, напомињем, радит ћемо и за оне друге, да и њих увјеримо у смисао спајања, закључује господин Шабанагић.

Преузето: i-platform.ch