Представљамо вам успјешну причу учесника активности Д4СТАРТУПС, која је повезала младе предузетнике из БиХ, а који су уз менторску помоћ стручњака из дијаспоре осмислили иновативна идејна рјешења за пет водећих бх. компанија, те на тај начин своје идеје развили у конкурентне ИТ стартупе.

У питању је одличан примјер повезивања дијаспоре и трансфера знања, који је имплементирао Технолошки парк Интера у Мостару у оквиру пројекта “Дијаспора за развој (Д4Д)”, пројекта Министарства за људска права и избјеглице БиХ и Владе Швајцарске, у партнерству са УНДП БиХ и ИОМ БиХ.

Укупно 80 пријављених учесника за Д4СТАРТУПС добили су основну обуку за развој бизниса, а више од 30 младих из цијеле Босне и Херцеговине учествовало је на хакатону, током којег су развијена софтверска рјешења за стварне проблеме с којима се суочавају домаће компаније у пољопривреди, туризму и металној индустрији – Феал д.о.о., Ласта Травел д.о.о., Мљекара Пађени д.о.о., Нобел Цорпоратион д.о.о. и Залмо д.о.о.

У рјешавању ових проблема учествовало је пет најбољих тимова: Digiqal, Meta5, Sighter, Systrax i SpotSoftware, којима је као почетни капитал додијељен износ од 8.000 УСД појединачно.

Сви тимови су имали на располагању менторе из дијаспоре – врхунске ИТ стручњаке који су стекли своје искуство у иностранству. Они су својим знањем и вјештинама омогућили тимовима приступ новим идејама, али и приближили им најновије ИТ трендове.

Видео: Представљање Д4СТАРТУПС и младих подузетника учесника пројекта

https://www.youtube.com/watch?v=TMZmH_ZVkrY&feature=emb_title