Преко 150 држављана БиХ који живе у Салзбургу и околини имали су прилику да поставе питања, изнесу сугестије и евентуално примједбе

Амбасадор Босне и Херцеговине у Републици Аустрији Кемал Козарић боравио је протеклих дана у покрајини Салзбург, гдје се састао с представницима босанскохерцеговачких удружења и привредника поријеклом из Босне и Херцеговине.

На састанку је присуствовао и почасни конзул БиХ за покрајину Салзбург Маркус Фреисацхер. Теме разговора су биле побољшање сарадње између Амбасаде и бх. удружења и друштава, привреда и могућности улагања у БиХ, али и тренутна политичка ситуација у БиХ.

Амбасадор је изразио пуну подршку по питању удруживања у једно кровно бх. удружење за покрајину Салзбург што би олакшало комуникацију са покрајинским институцијама и органима. Почасни конзул Фриесацхер је понудио помоћ при стварању контаката са представницима владе и покрајинских институција.

Другог дана радне посјете Салзбургу амбасадор Козарић је судјеловао на панелу на којем говорио о свом раду и раду Амбасаде с посебним акцентом на конзуларне послове. Преко 150 држављана БиХ који живе у Салзбургу и околини имали су прилику да поставе питања, изнесу сугестије и евентуално примједбе.

На панелу су претежно била питања из конзуларне тематике, постојање могућности отварања конзуларног представништва који би “покривало” подручје Салзбурга, Линза али и Тирола и околине, могућност бесплатног студирања, двојног држављанства, као и иницијатива признавања бх. заједнице као националне мањине. Такођер, Амбасада је добила позитиван феедбацк у вези увођења онлине система за резервацију термина за путне исправе, што је поздрављено од свих присутних.

Преузето: МојаБиХ