У организацији Министарства за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине у периоду од 19-21.06.2019. године одржана је Друга конференција за дијаспору из Босне и Херцеговине под називом “Млади и БиХ: Корачајмо заједно”.

Током првог дана Конференције, који је одржан у хотелу Европи у сриједу 19.06.2019. године, пред око 70 учесника, представника младих из исељеништва, представника младих из цивилног сектора у Босни и Херцеговини, као и представнике институција и међународних организација у Босни и Херцеговини, у оквиру три панела отворене су теме и конструктиван диалог о међусобном увезивању младих у дијаспори, њиховом увезивању са институцијама у Босни и Херцеговини, те могућностима њиховог ангажмана у друштвено-економском животу Босне и Херцеговине укључујући пренос знања, инвестирање и креирање јавних политика.

У четвртак, 20.06.2019. године млади из дијаспоре су посјетили Зграду Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине гдје су уједно имали прилику упознати се са радом Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине.

Дружење са младима из дијаспоре је завршено у петак 21.06.2019. године заједничким цјелодневним дружењем и обиласку културно историјских знаменитости и природних љепота Босне и Херцеговине. Током посјета водопаду Кравице, Почитељу, Текији на Буни и граду Мостару млади су имали прилику да боље упознају Босну и Херцеговину те да кроз ово дружење успоставе међусобне везе за даљње умрежавање.

Сви учесници Друге конференције дијаспоре Босне и Херцеговине су заједнички донијели закључке да постоји снажан обостран интерес младих из дијаспоре, Босне и Херцеговине  и институција за даљи развој сарадње те  да млади, као најбоље интегрицана група у дијаспори, могу највише утицати на промоцију и побољшање имиџа Босне и Херцеговине у својим земљама пријема.

Министарство за људска права и избјеглице БиХ ће наставити са активностима усмјереним према младима у дијаспори, пружити пуну подршку њиховом умрежавању кроз организовање сусрета младих у БиХ и земљама пријема, те потицати мобилност младих и прилив памети у Босну и Херцеговину.

На овом линку су вам доступне фотографије са Kонференције https://www.flickr.com/photos/undp_bosnia-herzegovina/albums/72157709245231393/with/48125704211/