06У Доњем Вакуфу је у суботу, 4. августа  2018. године  одржан 5. Street basket турнир дијаспоре „ДИЈАБИХ#5“, којем су присуствовали представници Министарства за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине.

На овогодишњем турниру учестовале су четири екипе: Жабаљ (Србија), Прозор – Рама, Бањалука и домаћин екипа КК „Промо“ Доњи Вакуф. Побједник овогодишњег турнира је екипа Жабаљ из Србије која је у финалу савладала екипу Бања Луке. Треће мјесто освојила је екипа Прозор – Рама која је у утакмици за треће мјесто савладала екипу КК „Промо“ Доњи Вакуф.

Организатори 5. Street basket турнира дијаспоре „ДИЈАБИХ#5“ су били Спортски савез општине Доњи Вакуф, КК „Промо“ Доњи Вакуф и Јавна установа Центар за културу, информисање и спорт Доњи Вакуф,  партнери општина Доњи Вакуф и Савез Бањалучана у Шведској, док је покровитељ турнира Влада Средњебосанског кантона.

У оквиру 5. Street basket  турнира дијаспоре „ДИЈАБИХ#5“ одржано је представљање издавачких дјелатности магазина „Шехер“ Бања Лука и разговор о сарадњи организација из дијаспоре, региона и Босне и Херцеговине. За учеснике турнира организована је и атрактивна рафтинг тура на ријеци Врбас, од насеља Копчић до центра Доњег Вакуфа.

Отварању турнира претходио је састанак представника Министарства за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине  са начелником општине Доњи Вакуф Хусом Сушићем, представницима Савеза Бањалучана у Шведској Феридом Лукачевићем, Месудом  и Суадом Мулаомеровић, Наилом Варјачом, представником Сабора бошњачких асоцијација у Хрватској Кадром Кулашином. Састанку су присуствовали и др. Хамдија Млинаревић,  члан Организационог одбора 5. Стреет баскет турнира, представник Удружења грађања (Везени мост) Бања Лука Расим Диздаревић, те представници  локалних заједница Жабља и Доњег Вакуфа.

Начелнику општине Доњи Вакуф представљен је Меморандум о сарадњи Министарства за људска права и избјеглице и Општине Доњи Вакуф, који се односи на сарадњу у области исељеништва.

Члановима удружења представници Министарства за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине презентовали су активности које проводи Сектор за исељеништво на основу Политике о сарадњи са исељеништвом,  с посебним акцентом на пренос знања, сарадњу са локалним заједницама, те их позвали да се региструју на Интерактивни портал за дијаспору: www.dijaspora.mhrr.gov.ba.