Међународни дан миграната који се у свијету обиљежава од 1990. године подсјећа нас на различите животне изазове који од настанка свијета па до данас узрокују миграције. Међу народима који су често у својој хисторији били приморани да напусте мјесто у којем су живјели и грађани Босне и Херцеговине, који се с правом могу похвалити да у земљама гдје тренутно живе спадају међу најобразованије заједнице.

Примјер успјешно организоване дијаспоре можемо наћи код многих исељеничких народа, од којих посебно можемо издвојити ирски и турски примјер. Република Ирска, земља на крајњем западу Европе, која је била позната по томе да је стално губила велики број својих становника захваљујући емиграцији или повременим сезонама глади, сада је постала земља за углед у Европској унији по својим стопама раста и другим успјесима у домену економије, технологије или развоја социјалне државе, а све то уз помоћ улагања своје дијаспоре у високи квалитет радне снаге. Чињеница је да велики број успјешних компанија у Сједињеним Америчким Држава у свом посједу уствари имају поредузетници који су поријеклом Ирци.

Закључујемо да је Ирска од земље емиграције постала земља имиграције о чему говори низ проведених студија на ову тему. С друге стране, имамо и турску дијаспору, која се на различите начине манифестује диљем свијета кроз организације, институције и успјешне компаније. За примјер можемо узети компанију BioNTech, чији је власник др. Угур Шахин, Турчин чија је породица емигрирала у Њемачку док је он био дјечак, а данас својим радом и доприносом диже углед, како себи, тако и своме народу и својој матици.

Босна и Херцеговина такођер може бити поносна на своју дијаспору, која своју матицу представља у најбољем могућем свјетлу пружајући високо образоване кадрове, квалитетан рад и успјешну интеграцију у друштво. Удружење за развој сарадње домовине и дијаспоре ће у наредном периоду вриједно и неуморно радити на повезивању те јачању односа између дијаспоре и Босне и Херцеговине, те се надамо да ћемо заједнички постићи жељене резултате и јачати позицију наше домовине, пише Удружење за развој сарадње домовине и дијаспоре (УРСД).

Преузето: Moja BiH