Босна и Херцеговина је земља која је изњедрила огроман број људи који су својим успјесима и радом подигли рејтинг других држава, а многи су успјели заузети и високе положаје у владама и парламентима неких од најмоћнијих европских држава.

Генерације дјеце, рођене уочи или током рата у нашој земљи, расуле су се по свијету као ратне избјеглице, да би, упркос тешким околностима, предрасудама и многим другим тешкоћама ипак постигли запажене каријере у многим областима. Углавном су то биле каријере у спорту, умјетности или бизнису, међутим, одређени број њих се успио реализирати и у политици, те заузети положаје у многобројним свјетским владама и парламентима. Својим успјехом оповргли су многобројне предрасуде о нашој дијаспори.

Баронеса Арминка Хелић засигурно је једна од најуспјешнијих и најутјецајнијих Босанки данашњице. Хелић је рођена 1968. године у Грачаници, а током рата избјегла је у Енглеску, гдје је завршила низ престижних школа и универзитета и почела радити као савјетница бившег министра вањских послова Уједињеног Краљевства Williama Haguea.

Хелић слови за једног од највећих стручњака у Британији за вањску политику и чланица је Конзервативне странке Велике Британије. Британска краљица додијелила јој је титулу баронесе и од 2014. године је чланица Дома лордова.

Високо мјесто на листи успјешних свјетских политичара поријеклом из БиХ свакако заузима и 35-годишња Алма Задић, поријеклом из Тузле, која је именована за министрицу правде у новој влади Аустрије као приједлог странке Зелених, која је потписала коалициони споразум са водећом аустријском конзервативном Народном странком канцелара Себастиана Курза.

Задић је је с родитељима избјегла у Аустрију 1994. године гдје је завршила правни факултет, а потом студирала у Неw Yорку на Цолумбиа Университy. Задић је иначе прва Босанка и Херцеговка која је изборила мјесто у највишем законодавном тијелу Аустрије на изборима 2017. године. Сада је направила и корак више избором у извршну власт, а повјерен јој је један од најважнијих ресора – правда.

Још једна Босанка која је обнашала функцију министрице. Ријеч је о Аиди Хаџиалић, која је била министрица за високо и средње образовање у Влади Краљевине Шведске коју предводио премијер Стефан Лофвен.

Аида Хаџиалић је бивша министрица за високо и средње образовање у Влади Краљевине Шведске

Хаџиалић је рођена 1987. године у Фочи, а у Шведску је дошла као петогодишњакиња са породицом као избеглица. У Шведској је кренула у школу, а по завршетку средње школе, уписује право на Универзитету Лунд гдје је 2010. године дипломирала.

Са 16 година постаје члан Социјалдемократске уније Шведске (ССУ), а први политички успех остварује већ 2010. године када је као чланица Социјалдемократске партије изабрана у парламент града Халмстада, а потом и за замјеницу градоначелника Халмстада.

И Бугојанка Ханах Сумеја Атић именована је на мјесто замјеника министра индустрије и привреде у Влади Норвешке. Атић је у Норвешку дошла 1993., годину након што је, као десетомјесечна беба, с мајком из Бугојна избјегла на Брач. Још као средњошколка, укључила се у омладинску партију Унге Хоyре гдје је била веома активна.

Ханах Сумеја Атић је замјеница министра индустрије и привреде у Влади Норвешке

Када се из градића, у којем је завршила основну и средњу школу, преселила у Берген због студирања, понуђено јој је да буде секретар партије. Касније је била потпредсједница, па предсједница партије. У фебруару прошле године именована је за политичког савјетника премијерке ове земље Ерне Солберг.

 

И Сарајка Јасмина Хостерт, такођер је кандидаткиња за парламент и то њемачки Бундестаг. У рату у БиХ је остала без руке и послана је у Њемачку на лијечење. Ту је завршила факултет и укључила се у партију СПД.

Ово су само неки од успјешних свјетских политичара поријеклом из БиХ. Тај број је много већи, а вјероватно ће још расти ако узмемо у обзир темпо исељавања из наше земље.