Према редовно ажурираним информацијама с којима располажемо тренутно не постоји организовани начин превоза путника аутобусним, жељезничким или авионским саобраћајем према БиХ. Сугеришемо грађанима БиХ који се налазе у овом дијелу Њемачке да не напуштају своја мјеста пребивалишта и да не крећу индивидуално према Босни и Херцеговини. Тиме угрожавају не само своје, већ и здравље своје породице.

Сви они који се оглуше о наше апеле и сугестије требају бити свјесни да представљају велику потенцијалну пријетњу ширењу коронавируса и исти ће бити третирани рестриктивним мјерама карантине и изолације приликом уласка у БиХ.

Дипломатско-конзуларна представништва БиХ у Њемачкој благовремено су актуелизирали проблематику грађана којима ускоро истиче виза или дозвољени период боравка до 90 дана.

“Од надлежних институција СР Њемачке добили смо обавијест да се грађани суочени са овим проблемом требају обратити, прије истека визе, Уреду за странце у општинама њиховог пребивалиштва, те маилом доставити потребне доказе скенираних докумената и за исте ће бити омогућено продужетак истих.

Такође се моле грађани да се искључиво обраћају маилом и телефоном, а никако да иду лично у сједишта Уреда за странце, а уколико буде потребно достављати додатну документацију исти ће их контактирати путем маила или телефона.

Дежурни број телефона и е-маил су истакнути на wеб страници Генералног конзулата gkbih-stuttgart.de.

Извор: ГК БиХ Штутгарт