Њемачки писац бх. поријела Саша Станишић је за свој роман “Поријекло” добио награду за најбољи роман на Франкфуртском сајму књига.

У роману “Поријекло” 41-годишњи Станишић пише о својој баки која лагано губи памћење и о бијегу његове породице из БиХ у Њемачку, а Савез њемачког издаваштва прогласио је овај роман најбољом књигом 2019. године.

“Испод сваке реченице овог романа вреба недоступно поријекло које истовремено стимулише импулс нарације. Оно је доступно као фрагмент, као фикција и као игра могућности саме приче. Аутор је показао велику маштовитост одступајући од хронологије реализма и формалне експлицитности”, написао је жири у образложењу своје одлуке.

Осим Саше Станишића у ужем избору за ову престижну награду били су: Jackie Thomae, Raphaela Edelbauer, Miku Sophie Kühmel, Tonio Schachinger i Norbert Scheuer.

Ова награда се у Њемачкој сматра најважнијом наградом у књижевности. Од 2005. године је додјељује Савез њемaчаког издаваштва (Börsenverein des Deutschen Buchhandels). Сваке године се бира жири од седам кртичара, током вишефазоног процеса одређује се шест финалиста, а побједник добија 25.000 еура.

Саша Станишић рођен 1978. године у Вишеграду, а са родитељима (мајка Бошњакиња, отац Србин) је почетком рата отишао у Њемачку. Студирао је њемачки језик и славистику. Успјех је стекао својим првим, вишеструко награђиваним романом “Како војник поправља грамофон”, који говори о раним ратним данима у Вишеграду. За роман “Уочи светковине” је 2014. године освојио награду на сајму књига у Леипзигу.

Преузето: Радиосарајево.ба