Босана Фондација је ове године примила рекордан број пријава на конкурс за стипендирање студената у БиХ, чак 219, тако да поступак одабира овогодишњих стипендиста није био нимало лак. У Босани су били импресионирани великим бројем пријављених, надарених и мотивираних кандидата који желе себи осигурати бољу будућност. Будући да могу финансирати стипендије за ограничени број кандидата, Босана је одабрала и објавила 13 стипендиста:   Ајна Вишћа, Илма Шепер, Јована Јотановић, Огњен Докић, Сретен Милутиновић, Сабина Карабашић, Павле Павићевић, Мајра Грабић, Надежда Вуковић, Нађа Челик, Сандра Џемаили, Сава Милојевић и Сумеја Хаџалић.

Конкурс за овогодишње стипендије Фоднације Босана био је расписан у августу 2020. године. Стипендије су намијењене редовним студентима првог циклуса високог образовања с подручја БиХ за академску 2020/2021. годину.  Предност при додјели стипендија имали су кандидати који су тренутно смјештени у дому за незбринуту дјецу или су у прошлости били смјештени у таквим или сличним установама, те кандидати чији су старатељи/родитељи незапослени или имају ниска примања. Услов за стипендирање је статус редовног студента на једном од јавних универзитета у БиХ, држављанство БиХ, да кандидати нису старији од 21 годину када уписују прву годину студија, те да уписују или похађају први циклус студија у 2020/2021. години.

Додијељена студентска стипендија укључује: 150 КМ мјесечно, плаћено становање и сви трошкови студирања, повремено запошљавање и могућности праксе, фонд за лични развој, недељна преписка са студентима и додјела личног ментора.

Као дио програма стипендирања и професионалног развоја, Босана тражи менторе који обезбјеђују  додатну помоћ њиховим стипендистима. Највећи дио ментора су успјешни грађани БиХ у САД.

Средства за стипендирање студената у БиХ Босана обезбјеђује на годишњим донаторским окупљањима у Лос Анђелесу, а највећи дио донација долази од успјешних припадника исељеништва/дијаспоре из БиХ са мјестом боравка у САД.

Од свог оснивања Босана је омогућила стипендије за више од сто студената у БиХ, као и програме њиховог професионалног развоја у виду похађања конференција и семинара, те менторских програма и обука. Сваке године десет до петнаест нових студената имају прилику постати Босанини студенти и тиме проширити могућности свог образовања и професионалног напретка.

Фондација Босана је непрофитна организација, са сједиштем у Лос Анђелесу, основана од стране младих професионалаца БиХ поријекла. Фондација ради на оснаживању маргинализoваних младих људи нудећи им  приступ образовању и професионалном развоју.

Више о Фондацији Босана на https://bosanafoundation.org/pages/about-us