Предсједавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија је најавио да ће Савјет министара ускоро имати на дневном реду измјене Одлуку о посебним условима за улазак странаца у БиХ којима ће се омогућити улазак и боравак у земљи пословним људима из иностранства који имају важне пословне обавезе у БиХ.

До краја овог мјесеца многе мјере које су на снази у цијелој БиХ, због спречавања ширења вируса корона, ће се знатно ублажити, а то подразумијева и отварање граница, повратак студената на факултете и сличне промјене.

Предсједавајући Савјета министара БиХ потврдио је за Српскаинфо да ће границе БиХ бити отворене од 1. јуна, али неки ће у земљу моћи да уђу и прије тога. “Пословни људи из иностранства ће државну границу моћи да прелазе већ од ове седмице, уз обавезно поштовање свих мјера које дефинишу здравствени радници”, рекао је Тегелтија.

Према његовим ријечима, Савјет министара ће ових дана имати ову тему на дневном реду. Они би требало да измјене Одлуку о посебним условима за улазак странаца у БиХ и тако дозволе улазак и боравак у земљи пословним људима из иностранства који имају важне пословне обавезе у БиХ. Услов за то бит ће да имају потврду о негативности теста на вирус САРС-ЦОВ-2 овлаштене лабораторије, не старију од 48 сати, те позивно писмо компаније у коју долазе.

Након укидања карантина при граничним прелазима и у локалним заједницама и релаксације мјера понашања током епидемије вируса корона у БиХ, сви грађани који улазе у БиХ обавезни су провести у самоизолацији у трајању од 14 дана.

По укидању мјере карантина, у Федерацији БиХ, 24. априла је поново успостављен здравствени надзор путника од федералних санитарних инспектора и изрицање мјере изолације, односно забране кретања у трајању од 14 дана. Лице којем је донесено рјешење обавезно је да се пријави надлежној здравственој служби и полицијској станици у мјесту боравка.

У Федерацији БиХ тренутно не постоји законска основа да се изречена мјера самоизолације скрати по било којем основу.

У Републици Српској након Одлуке о распуштању локалних карантина и карантина при граничним прелазима остала је обавеза боравка у самоизолацији у трајању од 14 дана, а лице које приликом уласка у Босну и Херцеговину преко граничних прелаза на територији Републике Српске пријави надлежном инспектору да ће боравити у Републици Српској краће од 14 дана, републички инспектор  издаје Рјешење о стављању у кућну изолацију на пријављени број дана.

Лице којем је донесено Рјешење по овом основу обавезно је да се пријави надлежној хигијенско-епидемиолошкој служби у мјесту боравка, а надлежној комуналној полицији прије напуштања мјеста боравка приликом повратка у иностранство.

Поштивање мјере кућне изолације контролисаће надлежне службе, а за кршење кућне изолације Законом о заштити становништва од заразних болести прописане су новчане казне, те позивамо сва лица која у наредним данима планирају долазак у БиХ да се придржавају изречене мјере кућне изолације и не излажу ризику од кажњавања.