Бивак “Зоран Шимић”, који је 2019. изграђен на планини Височици, уврштен је у престижну листу најљепших архитектонских остварења на свијету у категорији малих удаљених објеката.  Ријеч је о избору који је сачинио архитектонски часопис DesignBoom. 

Смјештена на планини Височица, ова мала грађевина служи као склониште за планинаре и омогућава импресиван поглед на крајолик. То је први објект овог типа на планини која је однедавно постала приступачна и због развоја путне инфраструктуре. ”Бивак ”Зоран Шимић”, који потписује Филтер архитектура, смјештен је на рубу кањона Ракитнице који се протеже између Височице и Бјелашнице. Ово је једна од ријетких локација на којима планинарска стаза сијече кањон, повезујући обје планине и отварајући поглед над пространим крајоликом који одузима дах. Пројект је замишљен како би посјетитељима омогућио тај поглед и нагласио искуство боравка на том мјесту”, стоји у образложењу на страници  DesignBoom.

Пројект изградње овог планинарског уточишта колективна је заслуга Планинарског друштва Жељезничар, као носиоца пројекта, чији су чланови учествовали у пребацивању материјала и градњи објекта на овој мање приступачној локацији, архитектонског студија Филтер Архитектура, као пројектантског студија,  и Планинарског савеза ФБиХ који је осмислио и спровео пројекат финансиран од стране Федералног министарства околиша и туризма.

До Бивка на Височици се долази асфалтним путем из Сарајева преко Бјелашнице, села Шабићи и Синановићи. Прије некрополе стећака Пољице на Височици, с десне стране почиње маркирана стаза за Бивак, на почетку је означена купом од камења. Тура је лагана, око 3,5 км пјешачења у једном смјеру.  Сам Бивак се налази на надморској висини од око 1800 метара.

Извори:

https://radiosarajevo.ba/metromahala/teme/bivak-na-visocici-uvrsten-u-10-najljepsih-udaljenih-objekata-na-svijetu/401004

https://www.designboom.com/architecture/top-10-personal-remote-retreats-12-02-2020/

https://www.outdooractive.com/en/route/hiking-route/bosnia-and-herzegovina/bivouac-zoran-simic-visocica/42809376/#gref

https://planinarenje.ba/planinarski-imenik/planinarski-domovi/bivak-zoran-simic