Мирсад Солаковић је као тринаестогодишњи дјечак са прогнаничком породицом из Козарца, дошао на Острво, у Бирмингем, гдје послије завршене средње школе дипломира на престижном “Coventry University”, смјер “Theatre studies and professional practise”, и “Академији драмских умјетности” у Бирмингхаму, гдје специјализира глуму и магистрира.

Ове године је у сарадњи са  издавачком кућом “ John Blake Publishing Ltd” издао своју аутобиографију “ The Boy Who Said Nothing” ( Дјечак који ништа није рекао).

“The Boy Who Said Nothing” аутобиографски роман  је у релативно кратком времену постао продавана књига. Ријеч је о инспиративној причи једног дјечака који је морао проћи не само преживљавања ратних страхота већ и прилагођавању и искушењима у новој средини. Књига прича о посвећеним учитељима који су дали све од себе да један дјечак израсте у здраву и успјешну личност,  као и труду и напорима дјечака да се образује и постане примјер другима.

Мирсад је радио као наставник, а остварио се и као глумац у британским филмовима, документарцима, Bollywoodskim филмовима и једном Холивудском филму. Многи данас Мирсада познају као драгог младог Босанца и вриједног волонтера босанскохерцеговачке заједнице у Великој Британији.

Недавно, на свечаном отворењу Босанске куће у Бирмингхаму којем је присуствовао и Лорд Bourne of Aberystwyth, Министар за вјере у влади премијерке Терезе Меј, велико интересовање присутних  и медија изазвао је говор Солаковића. Својим искреним ријечима и са глумачким даром успио је емотивно дотаћи публику.

“Мој највећи сан је да своју аутобиографску књигу претворим у филм.” рекао је Солаковић.

 

Извор: BH UK Network