Адриатик Груп из Беча већ 18. годину успјешно послује како у БиХ, тако и на тржиштима 15 земаља Европске уније. Како нам је казао директор Адриатик Груп Амир Бекић, са сопственим фирмама у Аустрији, Њемачкој, Холандији и Енглеској АГ је данас највећи дистрибутер прехрамбених производа из земаља западног Балкана.

Протекла година, односно 2019, према његовим ријечима, била је успјешна за Адриатик Груп.
– У години која је на измаку Адриатик Груп је забиљежио раст пословања од осам посто у земљама западне Европе, док је годишња реализација у Босни и Херцеговини остала на нивоу прошлогодишње, истакао је Бекић.
С обзиром на то да је тешко изборити мјесто на иностраним тржиштима и на полицама тржних ланаца широм свијета, упитали смо Бекића колико је тешко освојити мјесто на полицама у трговинама ЕУ.

– Свакодневно се улажу напори на додатном повећању пласмана производа из Босне и Херцеговине, чиме је Адриатик Груп дефинитивно постао највећи извозник хране из БиХ према земљама ЕУ, истакао је Бекић.
Адриатик Груп, поред сопственог бренда прерађевина од поврћа и воћа који послује под називом Натура, извози артикле свих већих произвођача хране из Босне и Херцеговине.

– Адриатик Груп сваке године откупљује неколико хиљада тона корнишона од домаћих пољопривредника, и то радимо континуирано без обзира на проблеме које су постојали на тржишту узгоја корнишона у протеклим годинама. АГ планира и у наредним годинама да развија сектор примарне пољопривредне производње, казао је Бекић.
Осврнуо се и на недовољну помоћ надлежних бх. институција пољопривреди.
– Нажалост, свих ових година изостаје системска подршка државних институција, чиме је значајно угрожен постојећи ниво пољопривредне производње у држави, нагласио је Бекић.

Без обзира на све препреке са којима се сусрећу привредници, Адриатик Груп има у плану ширење и развој пословање.
– У наредној години Адриатик Груп се планира ширити на тржиште Француске и Италије, што ће убрзати зацртани циљ од 100 милиона еура годишњег промета до 2022, истакао је Бекић.