Амбасадор Бакир Садовић је боравио у Измиру и Биги, гдје се састао са Кемалом Бајсаком, генералним почасним конзулом Босне и Херцеговине у том граду, те Хасаном Шеховићем, предсједником Свјетског савеза дијаспоре Босне и Херцеговине. Бајсак је упознао Садовића са активностима почасног конзулата у Измиру и о својим напорима за успостављање јачих културних и привредних веза између Турске и БиХ. Бајсак и Шеховић су извијестили Садовића о пројекту за покретање текстилне творнице у Калесији за коју је заинтересован турски бизнисмен Зихни Јилдиз. Реализација инвестиције је отежана јер инвеститор из Турске није успио добити све потребне информације на једном мјесту о порезној политици, царинама, подстицајима за запошљавање, поврату ПДВ-а и сл., па није успио комплетирати цијели инвестицијски пројект. Договорено је да се у наредним мјесецима интензивирају контакти са Јилдизом. Шаховић је такођер информирао Амбасадора о активностима на налажењу партнера у Турској за сарадњу са компанијом „ТТУ“ из Тузле и фирме “Коњух“ из Живиница. Осим наведених проблема око израде инвестиционих планова, и прошлогодишњи пад лире је утицао на одлагање неких започетих процеса инвестирања у нашу земљу јер су пројекти поскупили за турске компаније. Садовић је истакао да је Амбасада увијек на располагању за сваку врсту помоћи или информација које ће унаприједити економску сарадњу између двије земље.

Садовић је у Биги присуствовао састанку Управног одбора Федерације културних удружења Босне и Херцеговине која броји 18 удружења из свих дијелова Турске. На састанку су представници удружења говорили о досадашњим активностима и плановима за наредни период, у којем ће се одржати и Конгрес Федерације и изабрати ново руководство.

Садовић је кратко упознао присутне о раду Амбасаде и активностима на очувању традиције, културе и идентитета наших исељеника у Турској. У том контексту, Амбасадор је извијестио присутне о успостављању Интерактивног портала за дијаспору БиХ, те предложио да се на тај начин оствари двосмјерна комуникација између удружења и Федерације са Министарством за љуска права и избјеглице БиХ. Садовић је такођер предложио да удружења координирају своје активности са Амбасадом, како би се кроз размјену искустава и међусобну помоћ постигли бољи резултати.

Амбасадор  је током сусрета са нашим исељеницима добио информације о напорима за очувањем нашег језика кроз организирање курсева у појединим градовима Турске. Он је обећао да ће се у сарадњи са Министарством образовања Турске покушати наћи модел по којем ће се курсеви замијенити изучавањем нашег језика у турским школама. Ограничење које сад поставља Министарство образовања Турске је број ученика, те квалифицираност наставног особља.

Након састанка, удружење из Биге, које је било домаћин окупљања представника исељеничких заједница из Турске, организирало је пригодан културно-умјетнички програм.

Извор: Амбасада БиХ у Турској