SBS радио је државни радио Аустралије, информативног је карактера и покрива цијелу Аустралију. Нуди програме на 68 језика. Почео је с радом 1975. године. Од 1994. године SBS радио емитује програм и на босанском језику који је настао као потреба досељеника из Босне и Херцеговине да имају медијски простор на свом језику“, рекла је за Анадолу Агенцy (АА) Хаџиахметовић.

Програм се одвија једном седмично и доноси најновије информације из свијета, Аустралије и Босне и Херцеговине, уз учешће гостију и јављање дописника.

„Седмичне извјештаје са прегледом збивања већ неколико година шаље нам наш редовни дописник из Сарајева Семра Дурановић Косо. Дио програма је увијек посвећен и босанскохерцеговачкој заједници у Аустралији. SBS радио је важан за сваког Босанца и Херцеговца у Аустралији, за сваког ко га слуша и разумије. Програм на босанском језику је наш мост љубави према домовини, наша оаза, наша заједничка кућа“, казала је Хаџиахметовић.

Кроз овај програм посебна пажња је посвећена обиљежавају хисторијских датума и државних празника. Гости нашег програма су љекари, социјални радници, представници заједница, спортских клубова и сами спортисти, умјетници, активисти, психолози, вјерски службеници, а свакако да неријетко гостују и људи из Босне и Херцеговине, па и свијета.

Босански језик у дијаспори се чува, између осталог и кроз Допунске школе које дјелују суботом и мектебе. „Колика је важност очувања матерњег језика за културни идентитет једног народа не треба посебно наглашавати. Језик је фундамент, структурни темељ и лична карта сваке друштвене заједнице која се може означити као народ”.

У Мелбоурну Босанска школа постоји већ 26 година и одвија се под окриљем образовне институције Victorian School of languages, Викторијске школе језика, у оквиру које се учи преко 60 језика. Већ 16 година постоје и VCE одјељења за босански језик, што значи да ученици 12. разреда, матуранти, могу равноправно са другим изборним предметима изабрати и изучавати босански језик као свој изборни предмет. Тренутно, у Мелбоурну око стотињак ученика похађа Босанску школу у два центра, на источној и западној страни града“, додаје Хаџиахметовић.

У Сyднеjу дјелује Босанска школа са отприлике сличним бројем ученика, распоређених у неколико школских центара и у Босанском културном центру.

Када су у питању други градови, углавном се настава босанског језика одвија по Бошњачким исламским центрима, у којима се по правилу, након мектебске наставе, волонтерски организују часови босанског језика.

Саговорница Анадолу Агенцy истиче да је најважније то да су и млади родитељи који су само поријеклом из БиХ, веома босански оријентисани, носе љубав према Босни у своме срцу, наслијеђену од родитеља, а своју освијештеност о значају вишејезичности и о његовању босанског језика, показују тиме да шаљу дјецу у босанске школе. Поред асимилације и велике физичке удаљености, Хаџиахметовић сматра да је језичка глобализација највећи изазов који било која етничка заједница може имати у будућности.

Аиша Хаџиахметовић већ пет година живи у Мелбоурну, у Аустралији. У родном Санском Мосту била је професорица босанског језика у средњој школи те предсједница БЗК „Препород“. Организовала је бројне књижевне вечери, ликовне изложбе, позоришне представе, а од 2001. године је покренула Омладинско позориште “Theatar art” које је током 15 година рада продуцирало 15 позоришних представа и три драмска рецитала. Објавила је драму “Које боје је љубав”. Завршила је студиј Свјетске књижевности са теоријом књижевности на Филолошком факултету у Београду.

У Аустралији је уредник и водитељ је SBS радија на босанском језику, као и за Community радио 3ZZZ. У оквиру Викторијанске школе језика предаје босански језик у Босанској школи, у центру Caroline Springs од 2018. године.

Извор: Анадолу Агенцy