Савез босанскохерцеговачких удружења у Шведској организује заједничку активност за сву дјецу основношколског узраста у овој држави, која уче и његују свој језик у редовној шведској школи и у удружењима кроз активности од властитог интереса.

Наиме, ријеч је о писменом раду на тему: Шта би својим пријатељима Швеђанима показао/показала у својој домовини, Босни и Херцеговини?

– Цијенимо да је ова активност корисна из више аспеката: занимљиво, јер дјеца сама изражавају своју мотивацију, забавно, јер ће неко то гледати, корисно, јер ће вјежбати властити изражај на матерњем језику, те изазовно, с обзиром да ће неки радови бити одабрани као најинтересантнији, истичу из Савеза бх. удружења у Шведској.

Читање и одабирање посебно интересантних радова ће обавити Одбор за рад с дјецом и омладином на учењу и његовању матерњег језика.

Радове требате ковертиране послати поштом на адресу Савеза бх. удружења, најкасније до 20. маја 2021. године, како би на вријеме били прочитани и припремљени за проглашење резултата ове активности поводом Конференције о матерњем језику, планиране за недјељу, 30. мај 2021.

Из Савеза додају и како језичка исправност није приоритет, већ дјечија ангажованост, жеља да се изрази на матерњем језику и усађивање осјећаја припадности.

– Језичку исправност постижемо годинама рада и вјежбе. Занимљива су дјечија размишљања, разумијевање, па и машта, наводе.

Такођер, све ово вриједи за сву дјецу из Босне и Херцеговине која уче свој језик (босански/хрватски/српски).

Једно дијете може, ако жели, написати и више радова. Овога пута се поставља један захтјев: радови морају бити написани рукописом, што значи да се не прихватају радови писани на датору.

– Не заборавимо да “човјек вриједи онолико људи колико језика познаје”, а ви дјецо, један/најважнији језик добивате бесплатно. Немојте ни ви ни ваши родитељи дозволити да немате вриједност тога човјека, порука је из Савеза бх. удружења у Шведској.

Извор: Моја БиХ