Учење “других језика осим енглеског” (LOTE) у редовним школама у Аустралији је регулисано на државном нивоу, при чему свака држава акредитује учење “страних” језика у својим школама.

Од 2004. године, у држави Викторија, „босански као други језик“  препознат је као изборни предмет једнак свим другим предметима заједно са већ постојећих 47 језика, међу којима су и српски и хрватски језик.

Од 2018. године ову могућност ће имати и дјеца бх. исељеника узраста од 7-10 разреда који похађају школе у Новом Јужном Велсу.

Босанска школа у Сиднеју, уз сарадњу са Амбасадом Босне и Херцеговине у Канбери, постигла је договор са суботњом школом за друштвене језике NSW о увођењу босанског језика у наставни програм.

Овиме је дјеци бх. исељеника узраста од 7 -10 разреда који похађају школе у Новом Јужном Велсу отворена могућност изучавања босанског језика као изборног предмета. Настава може почети већ од другог тромјесечја 2018. године, под условом да се пријави најмање 10 заинтересованих ученика. Настава ће се првобитно одржавати у једној од државних школа у Ливерпулу, с намјером да се у будуће прошири и у друге наставне центре у Сиднеју.

Суботња школа за друштвене језике у Новом Јужном Велсу (Saturday School of Community Languages) је државна средња школа која, још од 1978. године, омогућава ученицима да уче језик њиховог поријекла, у случајевима гдје се тај језик не учи у средњој школи коју похађају.

Суботњу школу у Новом Јужном Велсу похађа преко 3250 ученика од 7–12 разреда гдје уче 24 различита језика: Арапски, арменски, бенгалски, кинески (мандарински), хрватски, филипински, хинди, мађарски, талијански, јапански, кмерски, корејски, македонски, малтешки, грчки, перзијски, пољски, португалски, пенџабски, српски, шпањолски, турски, украјински и вијетнамски.

Програм у школи је одобрен по едукативним стандардима Новог Јужног Велса.

Више информација о уврштавању босанског језика у наставни програм суботње школе за друштвене језике, можете преузети овдје:

SSCL – Bosanski jezik – Info letak ; 2018_enrolment_form – Saturday School of Community Languages  i sscl_brochure_2018