У Цириху је 7. априла одржана 25. редовна годишња Скупштина Матице Босне и Херцеговине,  интернационалне организације која његује и ради на очувању научне и културне баштине Босне и Херцеговине, а којој је на позив организатора присуствовала и представница Министарства за људска права и избјеглице БиХ.

Матица БиХ основана је у јануару 1993. године и респектабилна је организација која има између 500 и 600 чланова и симпатизера.

Предсједник Матице БиХ Хамдија Кочић у уводном излагању на годишњој Скупштини казао је да ове године Матица БиХ слави 25. годишњицу постојања, те презентирао активности ове организације током 2017. године.

„Током прошле године организовали смо филмско вече “Поглед иза кулиса – Како се ради филм?”,  са редитељком и филмском продуцентицом Андреом Штака и  приказивање филма „Госпођица“. Такођер, организован је седми по реду Мини Економски Форум, на којем је потписана “Цирихшка декларација”, која има за циљ успоставу техничке и стручне сарадње градова и научних институција, око будућег урбаног развоја града Сарајева а чији су потписници Град Сарајево, Град Цирих, ETH Zurich Katedra Urban-Think Tank “Reactivate Sarajevo” пројекат“, казао је Кочић.

Он је додао да је у октобру 2017. године одржана трибина Матице Босне и Херцеговине „Чудновате временске направе“  на којој је гост био умјетник, сајџија, иноватор Мики Елета, док је на трибини “БУКА у Цириху – Слобода говора и улога медија у пост-конфликтном друштву у Босни и Херцеговин” гостовао новинар и публициста Александар Трифуновић & Магазин “БУКА”.

„Седми Гала бал Матице Босне и Херцеговине одржан  је 25. новембра 2017. године, а у децембру смо организирали трибину: Држава по мјери појединца? Перспективе за либералну Босну и Херцеговину, на којој је гост био др. Адис Мерџановић. Активности у овој години почели смо свечаном Академијом поводом 25. година оснивања Матице Босне и Хецеговине“, истакао је Кочић.

Као гост на годишњој Скупштини, представница Министарства за људска права и избјеглице БиХ Злата Смајић је презентовала активности Сектора за исељеништво, с фокусом на Политику о сарадњи са исељеништвом и динамиком њене реализације. Изразила је подршку дугогодишњем ангажману Матице на очувању научне и културне баштине БиХ и честитала им јубиларну 25. годишњицу постојања. Упознала је присутне о стратешким циљевима Политике о сарадњи са исељеништвом и активностима које се реализују у циљу имплементације мјера предвиђених Политиком: припремне активности на изради Оквирне Стратегије, јачању капацитета јединица локалне самоуправе за сарадњу са исељеништвом, успостављање механизма за представљање исељеништва у земљама пријема, истраживање о профилу исељеништва у 10 земаља пријема с посебним нагласком на економске и академске потенцијале у исељеништву. Такођер, презентовала је Интерактивни портал за дијаспору из БиХ и могућности које овај портал нуди исељеништву у циљу унапрјеђења међусобне комуникације.