ИЗВОР: МојаБиХ (mojabih.oslobodjenje.ba)

Пише: Сандро Слијепчевић

Моје име је Сандро Слијепчевић, рођен сам 13. аугуста 1995. године у мјесту Емен, на сјевероистоку Холандије. У родном мјесту сам завршио основну школу и гимназију. Прије 4,5 године постао сам најмлађи члан општинског вијећа у Емену, четворогодишњи мандат сам одрадио до марта ове године.

Истовремено сам студирао политологију у Амстердаму, а тренутно похађам мастер у Леидену и живим у Амстердаму. Моји родитељи су из Бање Луке, гдје је рођен и мој старији брат Давор 1988. године. Иако сам рођен овдје, то не значи да сам “прави Холанђанин”.

Када се негдје представим, обично услиједи питање: “Да ли сам поријеклом с Балкана?”, Наравно, по моме ”тешком” презимену, чему не придајем значај. Током свог одрастања нисам примјећивао нити размишљао о томе, а сада сам захвалан родитељима што говорим њихов матерњи језик, што разумијем и волим хумор и музику из Босне, што волим ћевапе – као да има неко ко не воли, што волим отићи на одмор у било који дио бивше Југославије, упознавати људе и обичаје.

У Холандији сам рођен, одрастао, школујем се овдје и осјећам се као код куће, али истовремено примјећујем да љубав и нешто магично према Босни грију са стране. Многи које срећем у Холандији су заинтереовании за моју животну причу, а истовремено не знају тачно гдје је Босна и Херцеговина. За Хрватску се зна више, ваљда због фудбала, Истре и Јадранског мора.

Довољно пута сам путовао по БиХ и због свега што сам видио сматрам да је велика штета да се о БиХ и западном Балкану не зна више. Вођен својим осјећајем, 2016. године сам се прикључио организацији Млади БиХ у Холандији. Циљ организације је да повеже и подржи омладину у Холандији поријеклом из БиХ. С њима већ двије године организујем формалне и неформалне догађаје, од годишњег Дана босанске културе до дружења и годишње роштиљаде.

Године 2017. једна група из Млади БиХ и ја почели смо да радимо на иницијативи која се зове НЕБО. Концепт иницијативе је био да организујемо нову платформу за пословне односе између Холандије и БиХ. Наравно, с циљем да радимо на повезивању компанија и фирми, као носилаца капитала-инвеститора, из Холандије с једне те потенцијалних заинтересованих инвеститора и пројеката у Босни и Херцеговини с друге стране.

Послије годину рада платформа под називом НЕБО је достигла одређен ниво, што нам је доказ да постоје могућности да на тај начин остваримо наше визије и помажемо БиХ. Уважавајући законску регулативу Холандије, носилац идеје за пројект, мој колега Санир Пашалић и ја смо одлучили почети професионално с фирмом WBBG (Western Balkans Business Group).

Могућност рада у професионалној фирми имаће сви који донесу пројекте и остваре пословне везе. Пошто смо одрасли и школовали се у Холандији, имамо довољно увида о достигнутим максимумима у појединим секторима, о премјештању капитала у земље у развоју.

Мишљења смо да БиХ, као и западни Балкан могу постати нови центри инвестиција у секторима као што су аграр, прерађивачка индустрија, некретнине, туризам, ИТ, енергија, гдје НЕБО гради платформу за умрежавање, гдје фирме, компаније, професионалци и други могу да се нађу и послују. Циљ WBBG-а је да активно нуди услуге да се та сарадња, инвестиције, истраге и остале активности добро реализују.

На бази свега што је урађено до сада могу бити сретан да сам нашао истомишљенике овдје, да је основана платформа НЕБО и да имамо могућности оснивати професионалну компанију WBBG и радити на даљем развоју и представљању БиХ у Холандији и обратно. Мислим да ће то бити и захвалност нашим родитељима за све што су урадили за нас, уложили у наше школовање, да се полако окрећемо према БиХ, да покажемо да имамо довољно памети, идеја и енергије да урадимо све најбоље за њен развој и просперитет.