Свјетски познати композитор, гитариста и аранжер Алмер Имамовић, поријеклом из Фоче већ двије деценије живи у Лос Анђелесу гдје ради као професор гитаре на Occidental Collegeu.

Један од водећих музичара своје генерације, 2007. године направио је амерички деби сјајним наступом чувеног Concierto de Aranjuez Rodriga с Деjтонском филхармонијом те се сврстао у ред најбољих свјетских свирача. Тражен је композитор, мајстор електричне гитаре, латино и балканских жичаних инструмената. Алмерова је пјесма “Стани Драга” дио филма “У земљи крви и меда”, који је режирала Анђелина Џоли.

За Клиx.ба је испричао да је заинтересован за музику још од дјетињства у Фочи када се играо са виолином и гитаром, док је његов отац Алија уживао у севдалинци. У нижој музичкој школи у родном граду свирао је класичну гитару, а бас гитару у фолк бенду фочанског КУД-а “Браћа Рибар”. Са девет година с пријатељима је направио бенд “ПОЛО” а касније “Нострадамус”, у којем је свирао електричну гитару и роцк музику. Огромно искуство са различитим стиловима музике је, признаје, одиграло велику улогу за све што је у његовој каријери дошло касније, али и стил свирања класичне и електричне гитаре.

Музичко образовање је наставио у Сарајеву. Слиједе Париз, Кардиф па Лос Анђелес. Све је прекинуо рат, а најтеже четири године живота провео је у Горажду. За овај град и људе вежу га јаке емотивне везе, а управо је завршио и снимање албума “1992” који је посветио пријатељима и фамилији, који је на неки начин и његова лична карта.

“Албум је за њих који су били са мном током рата који сам провео у Горажду. То је било јако тешко искуство за мене и моју породицу. Ми смо изгубили све у Фочи и морали смо кренути из почетка као бројне фамилије у БиХ. Током рата свирао сам у музичкој продукцији, помагао око организације музичких фестивала и чак написао музику за једну драму. Као и свима нама то ће остати у сјећању и ти дани у Горажду су оставили дубок траг на мене као човјека и исто тако умјетника”, испричао је Алмер за Клиx.ба.

Током студија у Паризу упознао је супругу Jessicu Pierce, флаутистицу са којом је основао свјетски познат дуо за гитару и флауту “АлмаНова” што на латинским језицима значи “Нова душа”. Заједно су имали преко 500 концерата у САД-у и иностранству, снимили пет албума и преко 100 нових композиција.

“То је јединствена комбинација тако да публика заиста ужива у нашој оригиналној музици, као и у класичним композицијама и аранжманима. Обоје покушавамо увести нешто ново у наше концерте, звукове, боје тона, технике или избор музике. Имам свој трио гдје свирамо моју музику и понекад засвирам бас са пријатељима у рок групи за уживанцију. Свирање и компоновање су мој живот и јако сам сретан”, каже Алмер.

Лос Анђелес у којем је завршио свој други магистарски студиј је његов нови дом, одличан град за музичаре, свирку и студијски рад.

“Након магистарског студија у Великој Британији уписао сам постдипломски студиј на USC престижној школи у класи професора Scotta Tenanta i Pepea Romera. То је одлична школа за класичну и студијску гитару и чак сам радио као асистент двије године. У Лос Анђелесу долазе и живе најбољи музичари тако да је увијек интересантно с ким ћеш свирати на концерту или у студију за албум или филм”, каже Алмер.

Значајну улогу за успјешну музичку каријеру имали су његови наставници гитаре.
“Они су били одлична подршка током студија и касније, сваки од њих је имао свој удио. Ту су прије свега Мила Ракановић, Данијел Фрашто, Предраг Станковић, Рафаел Андиа, John Mills, Scott Tennant i Pepe Romero. Сваки од њих има другачији став и мишљење око музике теоретски, технички и у изводјачком дијелу и то је одличан мозаик”, каже овај музичар.

Композицију “Мила” на албуму који управо завршава посветио је професорици Мили Ракановић која је преминула у јануару ове године.

Прије неколико година добио је и специјалну награду за пјесму “Сарајевске ноћи” која је проглашена пјесмом године. “То нас је заиста усрећило. Свирали смо неколико пута у Сарајеву у Народном позоришту и Дому Армије. Свирали смо у Паризу, Риму, Штокхолму, Лондону, Њујорку, Сан Франциску итд. Планирамо започети нову међународну концертну турнеју сљедеће године, можда се нађемо у Сарајеву и БиХ. Ваши читаоци могу посјетити нашу wеб страницу www.almanovaduo.com ради могућих датума у БИХ”, каже Алмер.

Због пандемије коронавируса тренутно су све концертне активности отказане, али вјерује како ће прилика за нове сусрете ипак бити.

“Лијеп је осјећај бити амбасадор наше традиционалне музике на нашим концертима. Имамо неколико аранжмана севдалинки који долазе на сљедећем дуо албуму. Сретан сам што могу свакодневно свирати музику и уживати у њој”, каже Алмер Имамовић.

 

Преузето: Клиx.ба