У Цириху је 10. новембра 2017. године одржан Пословни форум Босна и Херцеговина – Сектор Хоусинг, чије одржавање је иницирало удружење и-дијаспора у оквиру иницијативе “и-платформ – Дијаспора за развој Босне и Херцеговине”.

Овај скуп организован је у сарадњи са Спољнотрговинском комором Босне и Херцеговине, Привредном комором Републике Српске, Швajцарским програмом за промоцију извоза, компанијом SEE Investment Solutions из Швajцарске и пројектом Дијаспора за развој, који је подржан од стране Швajцарске агенције за развој и сарадњу и имплементиран у партнерству са Министарством за људска права и избјеглице БиХ и Развојним програмом Уједињених народа.

Форуму је присуствовало више од 80 учесника укључујући представнике компанија из Босне и Херцеговине и Швajцарске као и чланове бх. дијаспоре у Швajцарској. Циљ првог Пословног форума био је повезивање произвођача из БиХ са пословним партнерима и потенцијалним купцима из Швajцарске.

У уводном обраћању, учесницима на Форуму се обратио Њ.Е. Анђелко Граховац, Амбасадор БиХ у Швицарској, као и организатори Форума: госп. Ахмед Егрлић, директор Вањскотрговинске коморе БиХ, гђа Јелена Родић, Привредна комора Републике Српске, Франциска Егиман, Швajцарски програм промоције извоза –SIPPO и госп. Един Дацић, члан Управног одбора и-дијаспоре, а програм је модерирао Танер Аличехић, из фирме SEE Investment Solutions. Они су посебно истакли значај бх. дијаспоре у Швицарској у повезивању фирми из БиХ из сектора “Хоусинг” са пословним партнерима и купцима у Швajцарској, те колика је мотивација и могућност бх. дијаспоре да помогне већој трговинској размјени између БиХ и Швицарске.

Као инспиративне и успјешне пословне приче представљене су пословне каријере Хасана Хасића и његове фирме за израду дизајнерског намјештаја Whiteoak Group AG и Татомира Јовичића, власника фирме Task Force & Logistic, која, између осталог, обезбјеђује штандове и производе од дрвета из БиХ за туристички савез Лозане, а такође производи и сир високог квалитета по швицарском рецепту на фарми у БиХ.