Унапређењем сарадње бошњачких невладиних организација које дјелују на територији Сјеверне Македоније, у Скопљу је протекле седмице основано Бошњачко народно вијеће (БНВ) с циљем заступања националних интереса бошњачког народа у тој земљи.

Бошњачко народно вијеће је основано 19. јуна и чине га удружења “Мерхамет”, “Препород”, “Диванхана”, “Глас Оризара” и “Културни центар Бошњака”.

Изета Бабачић, једна од чланица Вијећа, на данашњој конференцији за медије у Скопљу изјавила је да је БНВ основано након једногодишње успјешне сарадње поменутих удружења с циљем поправљања положаја бошњачког народа у свим сферама друштва.

– Бошњачко народно вијеће ће штитити, развијати и промицати националне, вјерске и културне интересе бошњачког народа у Републици Сјеверној Македонији. Оно ће се побринути за заштиту културно-хисторијских споменика бошњачког народа у Сјеверној Македони, тежећи очувању, афирмацији и већој службеној и јавној употреби босанског језика и писма у јединицама централне и локалне власти, у образовном процесу, као и јавним сервисима за информисање, изјавила је Бабачић.
Додала је да ће се Вијеће залагати и за већу заступљеност Бошњака у државним институцијама те да ће радити на унапређењу прекограничне сарадње, посебно са сусједним земљама.

Бошњачко народно вијеће у Сјеверној Македонији ће у оквиру својих активности обиљежити и 11. јули, Дан сјећања на геноцид у Сребреници, пише Анадолија.

Бошњаци у Сјеверној Македонији су уставно призната етничка заједница. Према попису из 2002. године, у тој земљи живи око 17.000 Бошњака, односно 0,84 посто од укупног становништва.
Поједине невладине организације тврде да је овај број много већи.

Пише: Моја БиХ