У Сарајеву је, у суботу 7. јула 2018. године, одржан IX Конгрес Свјетског савеза дијаспоре Босне и Херцеговине (ССДБиХ) под покровитељством предсједавајућег Предсједништва Босне и Херцеговине Бакира Изетбеговића и подршку Министарства за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине.

На отварању Конгреса, присутнима су се обратили предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине Бакир Изетбеговић, министрица за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине Семиха Боровац, предсједник Свјетског савеза дијаспоре Босне и Херцеговине Хасан Шеховић и помоћник министра цивилних послова БиХ Сувад Џафић.

 Током Конгреса одржана су два округла стола: Улога дијаспоре у економском развоју Босне и Херцеговине и Очување идентитета, културе и језика грађана Босне и Херцеговине у дијаспори.

Учесници Округлог стола Бизнис групе Свјетског савеза дијаспоре Босне и Херцеговине: др.сци. Анес Церић ССД БиХ, Маида Бећировић – ФИПА, Мирсад Јашарспахић, Привредна/господарска комора Федерације БиХ, Суад Бешлић – представник привредника из дијаспоре улагача у БиХ, Мр. Сулејман Табаковић, дипл.правник и Санел Јакуповић, БХдиаФор у својим излагањима разматрали су стање и перспективе развоја улагања и пословне сарадње босанскохерцеговачке дијаспоре са релевантним структурама у Босни и Херцеговини.

Поздравили су уложене напоре релевантних институција и организација у Босни и Херцеговини и дијаспори у протекле двије године на промоцији босанскохерцеговачке дијаспоре као једног од  кључних фактора који може генерисати и убрзати друштвено економски развој Босне и Херцеговине у свим сегметима, и нагласили да је, у циљу већег степена ефикасности у будућем раду релевантних актера у Босни и Херцеговини и дијаспори на промоцији и унапрјеђењу улагања и пословне сарадње, неопходно осигурати припрему и усвајање сљедећих инструмента и одлука:

– Повећати степен координације домаћих и међународних структура – институција и организација у смислу размјене информација о програмима и пројектима који се реализују у БиХ и/или дијаспори;

– Оснажити капацитете надлежних државних институција у смислу координације за претходно описану сврху;

– Успоставити унутар структура управних органа надлежних државних институција „КООРДИНАЦИОНО ВИЈЕЋЕ ПОСЛОВНЕ ДИЈАСПОРЕ“ /„COORDINATION COUNCIL OF BUSINESS DIASPORA“ (CCBD);

–  Припремити електронску публикацију “Дијаспора Бизнис Магазин” (ДБМ), који ће сакупљати и уређивати прилоге о улагањима и пословној сарадњи дијаспоре на територији Босне и Херцеговине, у циљу што квалитетније медијске и маркетиншке поруке укупној заинтересованој јавности у Босни и Херцеговини и свијету; и

– Успоставити „Виртуелни тренинг центар пословне дијаспоре“/”Virtual training centre of business diaspora “ (VTCBD).

Учесници округлог стола на тему „Очување идентитета, културе и језика грађана Босне и Херцеговине у дијаспори“ Харис Халиловић, ССД БиХ, Фатима Велаџић, Шведска и Мухидин Чолић, Институт за језик УНСА су презентирали рад допунских школа у Њемачкој, Шведској и Данској. Поздрављени су напори институција власти у БиХ везани за штампање уџбеника за допунску наставу дјеце у исељеништву од 5. до 9. разреда, али је истакнуто да је потребан и даљњи ангажман како би се ова област регулисала.

Делегати су изабрали и ново руководство Свјетског савеза дијаспоре Босне и Херцеговине. За предсједника поново је изабран Хасан Шеховић (Турска), а за потпредсједнике Хамдија Малић (Хрватска) и Тамара Смајловић (Италија).

Новоименовани чланови Главног одбора ССД БиХ су: Хасан Шеховић (Турска), Ахмет Кемал Баyсак (Турска), Мухамед Сирановић (Енглеска),  Алмир Балихоџић (Аустрија), Џенан Новић (Норвешка), Јасмин Бајрић (Шведска), Един Хајдер (Данска), Бењамин Хелег (Данска), Жељка Шећербеговић (Данска), Неџад Солуновић (Њемачка), Сафет Алиспахић (Аустралија), Хамдија Малић (Хрватска), Хајрудин Исовић (Њемачка), Тамара Смајловић (Италија), Керим Диздар (Словенија), Јасмин Халкић (Канада) и Жељко Јавор (Холандија).