Под слоганом „Долазе наши“ у Лопарама се протеклог викенда од 23. до 25.7. одржала манифестација „Дани дијаспоре 2021“ у оквиру које су одржани различити пословни, културни и забавни догађаји.

Пословни форум дијаспоре је окупио значајан број инвеститора из дијаспоре и домаћих привредника, а према ријечима Раде Савића, начелника општине Лопаре до сада је на подручју општине реализовано 12 пројеката дијаспоре и сви су успјешни. Он је изразио наду да ће се након овогодишњих „Дана дијаспоре“ сигурно добити бар једна конкретна идеја за нове инвестиције.

Присутнима се обратио и представник Министарства за људска права и избјеглице БиХ, Кемо Сарач помоћник министра у Сектору за исејеништво који је рекао да Министарство већ дужи низ година остварује одличну сарадњу са Општином Лопаре и подржава активности општине на сарадњи са исељеништвом, а тако и ове десете по реду Дане дијаспоре.

Предсједник Удружења Српских привредника Швајцарске, предсједник Удружења „Корени“ и члан управе Удружења Мајевичана у Швајцарској Стојан Стевановић је рекао да је прошлогодишња манифестација „Дани дијаспоре“ била без дијаспоре, због пандемије, али је ове године у матицу дошло највише људи из дијаспоре у протеклих 10 година.

„Лопаре су једна од најуспјешнијих општина, у Републици Српској и БиХ, када је у питању сарадња са такозваном локалном дијаспором“, рекао Армин Алијагић, предсједник Бизнис центра дијаспоре и УСАИД-овог пројекта „Дијаспора Инвест“. Он је нагласио да је кроз овај пројекат подржано 160 компанија из БиХ, а међу њима неколико је из општине Лопаре, коју треба представити као примјер добре праксе и за друге општине.

“Дани дијаспоре” у организацији Општине Лопаре,  Удружења Мајевичана у Швајцарској и Туристичке организације Лопаре, су подржани грант средствима за подршку јединицама локалне самоуправе за имплементацију Политике о сарадњи са исељеништвом Министарства за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине, као и уз подршку УСАИД-а (УСАИД).