У Линцу 15.фебруара 2019. године ЦСИ Аустрија организuje вишејезично представљање књижевних дјела Александре Калишек и Вахида Дураковића.

Књига Александре Калишек „Kein schritt zurück“  „Ни корака назад“ описује судбине троје протагониста, од којих свако на свој начин покушава да пронађе срећу и смисао у животу. Њих троје доживљавају актуелну економску кризу у Грчкој и спознају однос остатка Европе према њој. У књизи су показане сличности између ове кризе и оне у Југославији 1992 године, као и погубне посљедице које су ове кризе имале на живот појединаца.

Љепота Грчке, њена култура и традиција, те опис њених житеља, не одузимају књизи друштвену критику, него је кроз сукоб исконског (природног) и политичког-економског (наметнутог) још више наглашавају.

Својим прозним првијенцем, збирком приповједака „Клетва“, Вахид Дураковић се потврђује као изврстан приповједач. Дураковић без суздржавања и аутоцензуре слика власт огрезлу у корупцији и безобзирност обичних људи из провинцијског миљеа. Приповиједање плијени обиљем истанчаних запажања, језички брижљиво изнијансираним дијалозима, искричавим хумором и анегдотским обртима. Као искусни драматург, Дураковић гради вјешту композицију и приморава читаоца да сваку приповијетку прочита у једном даху.

 Пројекат „Књижевност спаја“ реализује се уз подршку покрајине Горња Аустрија, града Линц (Линз), Савеза синдиката Аустрије и алгоПОИНТ софтер.

Извор: ЦСИ-а Аустрија