У организацији Свјетског Савеза Дијаспоре Босне и Херцеговине, у периоду од 04.05-06.05.2018.године у Измиру, Република Турска, одржано је 15. Свјетско првенство босанскохерцеговачке дијаспоре у малом фудбалу/ногомету-футсалу. Домаћини овогодишњег првенства бх. дијаспоре у футсалу били су Федерација Удружења културе Босне и Херцеговине у Републици Турској и почасни конзул Босне и Херцеговине у Измиру, господин Кемал Ахмет Бајсак.

15. Свјетско првенство босанскохерцеговачке дијаспоре у малом фудбалу/ногомету-футсалу одржано је у Спортском центру „Целал Атик“ у Измиру, на којем је учешће узело 11 екипа, са преко 170 учесника из држава у којима живе Босанци и Херцеговци и то: Републике Турске као земље домаћина, Аустрије, Краљевине Белгије, Краљевине Норвешке, Републике Хрватске, Краљевине Холандије, Савезне Републике Њемачке, Уједињеног Краљевства, Италије, Краљевине Шведске и Краљевине Данске.

Све такмичарске утакмице у малом фудбалу/ногомету-футсалу између екипа које су учествововале одигране су у фер-плаy атмосфери, о чему је рачуна водила судијска екипа фудбалског савеза Републике Турске.

Побједник 15. свјетског првенства босанскохерцеговачке дијаспоре у малом фудбалу/ногомету-футсалу и уједно заслужено прво мјесто освојила је екипа Аустрије. Друго мјесто освојила је екипа из Норвешке, треће мјесто екипа из Њемачке, а четврто мјесто екипа Босанаца и Херцеговаца из Републике Турске. Свим екипама за освојена мјеста уручен је пехар, с тим што је првопласирана екипа добила и плакету Ногометног/Фудбалског савеза Босне и Херцеговине.

Додијељена су и појединачна признања 15. Свјетског првенства босанскохерцеговачке дијаспоре у различитим категоријама и то:

-за најбољег стријелца проглашен је Амар Чекић из Савезне Републике Њемачке

-за најбољег голмана проглашен је Хадис Грахић из  Савезне Републике Њемачке;

-за најискуснијег играча проглашен је Самир Заметица из Данске;

-за најбољег тренера проглашен је Нермин Хоџић из Аустрије;

-за фер плej екипу изабрана је екипа из Уједињеног Краљевства

-за најмлађег играча проглашен је Демир Вилић из Аустрије; и

-за најбољег играча 15. свјетског првенства босанскохерцеговачке дијаспоре проглашен је Едмин Шергић из Аустрије.

Церемонији отварања  првенства  и додјели награда и признања присуствовао је и представник Министарства за људска права и избјеглице госп. Кемо Сарач, савјетник министрице гђе Семихе Боровац.

И ово, петнаесто по реду, Свјетско првенство босанскохерцеговачке дијаспоре у футсалу потврдило је да Босна и Херцеговина изван својих граница има младе људе који воле своју домовину за коју су и даље везани. Таленат који су млади припадници босанскохерцеговачке дијаспоре показали на овом првенству показао је да Босна и Херцеговина може рачунати на своје исељеништво/дијаспору која мора бити важан елемент развоја босанскохерцеговачког спорта и босанскохерцеговачког друштва у цјелини.

За успјешну организацију догађаја 15. свјетског првенство босанскохерцеговачке дијаспоре у футсалу нарочито треба споменути господина Хасана Шеховића, предсједника Свјетског Савеза Дијаспоре Босне и Херцеговине, господина Кемала Ахмета Бајсака, али и све особе поријеклом из Босне и Херцеговине које живе и раде у Републици Турској, а које су допринијеле да догађај и боравак свих учесника свјетског првенства прође угодно и у најбољем реду.