Град Бихаћ је у сарадњи са Министарством за људска права и избјеглице БиХ организoвао бесплатну Љетну школу матерњег језика за младе који живе у иноземству, а босанског су поријекла. Заједно с њима наставу похађају и средњошколци из Бихаћа, што је резултирало лакшом комуникацијом, али и новим пријатељствима.

Преузето: федерална.ба

На први циклус љетне школе пријавила су се дјеца из Њемачке, Шведске и Италије, углавном са истим циљем – да боље упознају свој језик, а како би на тај начин боље упознали и властиту домовину.

„Ја сам овдје да упознам нове другаре и да научим боље босански језик“, каже Алина Чаушевић, полазница Љетне школе из Шведске.

Наставу похађају и ученици из бихаћких школа који на овај начин стјечу шира знања о свом завичају, развијају осјећај за волонтеризам и упознају нове пријатеље.

Алма Муминагић је из Бихаћа: „Дошла сам ту да им помогнем у комуникацији опћенито и да научим нешто ово о нашем језику и помажем им да несто науче ново о језику и Босни опћенито“.

Прилика је ово да се дјеци приближе култура, традиција и хисторија Босне и Херцеговине. Осим класичне наставе, организирани су излети и обиласци старог градског језгра и Националног парка Уна, односно Штрбачког бука.

„Та школа је осмишљена као једна врло занимљива интеракција, гдје се дјеци кроз игру и дружење дају информације о језику и култури, а да они то и не примијете“, објашњава предавачица Самра Мујанић.

Водитељ Љетне школе матерњег језика је Асмир Пиралић: „Оно што је добро је тај добри дух дјеце који су она донијела, везаност за домовину, мноштво блага које они знају које су понијели из домовине, оно што су им рекли баке и дједови… Трудимо се да кроз причу о језику дотакнемо се културе, традиције, хисторије… – и говоримо наш“.

Други циклус одржава се од 9. до 13. аугуста, школа је бесплатна и отворена за младе из иноземства, чије је поријекло из било којег града у БиХ, али и за дјецу која живе у Босни и Херцеговини.

Више о Љетној школи у Бихаћу можете погледати и на њиховој фацебоок страници на линку испод.