У вечерњим сатима у просторијама ст. Филип Катедрале у Бирмингему више од 250 званица је присуствовало обиљежавању 24. годишњице геноцида у Сребреници. Добротворна организација “Ремемберинг Сребреница” у сурадњи са Босниа УК Нетворком и опћином Бирмингем је организовала пригодан програм и комеморацију, како би се и ове године одала почаст 8372 брутално убијеним мушкарцима и дјечацима у геноциду почињеном у Сребреници у Јулу 1995. године.

Комеморацију су свечано отворили гости из Националног Театра Сарајево, Елвир Солак и Аида Чорбаџић, са музичким извођењем “Што те нема”. Емоције су се увелико могле осјетити на лицима присутних, а и суза је било. Програм комеморације је водила Амерах Салех, умјетница из Бирмингема. Амерах је наступала широм Европе и објавила своју прву колекцију под називом “Ја нисам одавде” у Априлу 2018. Њен рад се дотиче идентитета, женствености, религије и опскурне идеје о припадности само једном мјесту. Посјетила је Босну  и Сребреницу 2015. године.

Комеморација је одржана у катадрали Ст. Филипс, домаћин манифестације је био  The Right Reverend David Urquhart, бискуп Бирмингема који се на самом почетку захвалио свима који су дошали и увеличали ову ноћ, ноћ сјећања на Бошњаке који су због религије изгубили животе.

Тема за 2019. годину „Премошћавање подјеле: суочавање са мржњом“ настоји инспирирати људе да се супроставе онима који желе подијелити заједнице, славити оне који граде мостове између заједница и мијењају ставове и понашања у другима да изађу и граде властите мостове.  Ова тема је изабрана  јер никада није било толико важно да се људи оснаже како би се супроставили мржњи у својим заједницама и да граде мостове који помажу у стварању јачег, бољег и кохезивнијег друштва.

Част обратити се публици имали су и ученици босанскохерцеговачке допунске школе Бирмингем, Хана Церић и Бењамин Зломужица, изговарајући завјете и информишући публику о овогодишњем пројекту Буилдинг Бридгес. Подршку су дали и остали ученици, симболичним полагањем папирнатих цвјетова које се сами направили у току бх. допунске наставе.

Током године, чланови одбора Ремемберинг Сребреница су радили са школама широм West Midlands подручја са циљем да подигну свијест о томе како млади људи могу помоћи да се премости јаз у нашем друштву. Ученици су радили на стварању цвијећа које је једном отворило, открило савјете о томе како премостити подјеле и створити инклузивнији свијет. Цвијеће је све исто, да представимо како смо сви исти, али сваки је јединствен, користећи папир разних боја и сваки садржи другачију поруку изнутра. Цвијеће се уједињује како би изградили прекрасан и живописан мост. Захвални смо свим школама широм Бирмингема које су подржале овај пројекат.

Millicent Chapanda iz Celebrating Sanctuary, се публици представила са музичком нумером из Зимбабвеа, Нхемамусаса.  Музика је великодушно обезбеђена од стране Celebrating Sanctuary Birmingham који раде на подизању свести о искуству избеглица и подржавају избјеглице таленте у Бирмингему.

Судбин Мусић,  жртва геноцида, је присутнима испричао своје искуство. Имао је само 18 година када је војска босанских Срба стигла у његово село у близини Приједора, на сјеверозападу Босне и почела убијање. Када је војска стигла у кућу Судбина, убили су његовог пса, његове коње, а затим ухапсили Судбина и његовог 16-годишњег брата и запалили кућу коју је дијелио са мајком и двије сестре. Судбин и његов брат одведени су у концентрациони логор гдје су га тукли и мучили и живјели су у сталном страху да ће бити убијен. Када је напокон побјегао, тежио је само 46 кг. Године 2000. вратио се у село у којем је био “етнички очишћен”. Он је сахранио остатке свог оца који је брутално убијен. Судбин сада, заједно са преживјелима из других концентрационих логора у Босни, води кампању за суочавање с прошлошћу и стварање помирења међу заједницама.

Атмосферу шутње и суосјећања  прекинули су Елвир Солак и Аида Чорбаџић, из Националног Театра Сарајево, изводећи Bridge Over Troubled Water. У Босни и Херцеговини, музика се користила за уједињење људи кроз заједничке страсти. За вријеме опсаде Сарајева, служила је за одржавање духа људи у исто вријеме без струје, мало хране и свакодневног ужаса. Од краја рата, музика је помогла да се премосте етничке подјеле.

Публици се обратио и Richard Burden MP, члан Британског парламента и члан Одбора за међународни развој Дома народа. Једна од централних тема његовог рада је да се глас локалних људи чује у ходницима моћи. Од своје посјете Поточатима 2016. године, Рицхард је био и потпредсједник Парламентарне групе Сребреница Ал Парти.

Вјерске вође David Urquhart, Jessica Foster, Ruth Jacob iz Birmingema Central Shul и Имам Мерсад Крњић из Босанског културног Центра, су се такођер обратили са пар ријечи и позвали присутне на минут шутње.

Минут шутње прекинут је наступом Ирине Муха, умјетнице из Украјине, изводећи  A Soldier’s Wife композицију на традиционалном инструменту. Захвални смо  Millicent Chapandа и Ирини Муха што су својим наступом помогли да кроз музику изграде мостове и везе. Рецитирањем поеме Амерах Салех је свечано завршила програм.

Међу многобројним угледним гостима и говорницима били су и градоначелник Бирмингема, Councellor Mohammed Azim и градоначелник Solihulla Councillor Stuart Davis са супругом Sarah Walker.

У знак сјећања на жртве, запаљене су свијеће. Том приликом, сви присутни, унаточ разликама у раси и религији су одали почаст онима којих више нема, онима иза којих су  остали само уплакани и ожалошћени.

 

 

Преузето: Босниа УК Нетворк