Амбасада Шведске у БиХ, у сарадњи са Спољнотрговинском комором БиХ, организовала је 06. 06. 2018. године у Сарајеву конференцију на којој је разговарано о  трговинским односима  БиХ и Шведске, искуствима  шведских предузетника и компанија у БиХ, могућностима  проширења пословних прилика с обзиром на ЕУ интеграцију БиХ, као и улози дијаспоре у развијању трговинских односа између БиХ и Шведске.

Конференцију су отворили амбасадор Шведске у БиХ Андерс Хагелберг, предсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Ахмет Егрлић и замјеник министра спољње трговине и економских односа БиХ Мато Фрањичевић.

У панелима су учествовали представници Сектора за исељеништво Министарства за људска права и избјеглице БиХ, ФИПА-е,  Вијећа страних инвеститора у БиХ, АПУ мреже – организације дијаспоре у Шведској, академског сектора у БиХ, те предузетници из Шведске у БиХ.

Посебна пажња на конференцији посвећена је предузетницима из Шведске који воде поријекло из БиХ, а који реализују и развијају пословне прилике у БиХ, истовремено доприносећи расту и стварању радних мјеста како у БиХ тако и у Шведској.

Конференција је била прилика да се чују подузетници из Шведске који воде поријекло из БиХ, да се чују њихове приче и искуства у реализацији пословних прилика у БиХ и развијању трговинских односа између БиХ и Шведске. Њихове иницијативе подстичу да се чини више како би се унаприједили односи између двију земаља. Дијаспора је један од потенцијала који повезује БиХ и Шведску и треба је користити у даљем развоју економских и културних веза.

У склопу конференције уприличена је и фото изложба Визионари у трговини и предузетништву у односима Шведске и Босне и Херцеговине, ауторице Вање Лисац. Кроз изложбу су представљене шведско – босанске компаније и њихови лидери: Хамдија Јусуфагић, Сyстем Верифицатион, Сарајево; Аднан Берберовић, СЕЕБА, Сарајево; Бојан Вуковић, ДВЦ – Солутионс, Бања Лука; Златко Папац, Ласта Травел д.о.о., Мостар; Драган Стокућа, Рекал д.о.о, Бања Лука; Смаил Шабић, Кават д.о.о., Травник; Химзо Мусић и Верниса Рејхан, Софтхоусе, Сарајево; Нафија и Санела Чагаљ, Зинктекник Босниа д.о.о, Мостар; Магнус Валл, Бос-Агро Фоод, Сарајево; Аднан Хурић, Велимир Ступа и Адмир Бућан, Принт Десигн, Сарајево;  Амир Чоралић, Цонсортиа, Сарајево.

У Шведској живи око 70.000 особа поријеклом из БиХ, које одржавају снажне везе између БиХ и Шведске  доприносећи тако свеукупној билатералној сарадњи између двију земаља.