Од ове школске године, ученици основних школа у Словенији имају могућност да похађају допунску наставу српског језика.

Међу првим активностима Савеза Срба Словеније била је иницијатива за реализацију пројекта увођења допунске наставе српског језика у словеначке школе. Захваљујући великом одзиву у цијелој Словенији, пројекат је окарактерисан као пројекат од државног значаја. „То је свакако успјех који можемо највећим дијелом да захвалимо великом интересовању за пројекат. За само мјесец дана од почетка пријема пријава дјеце на допунску наставу српског језика имамо остварене услове за наставу у 20 словеначких школа. Ако узмемо у обзир да се пријаве примају до краја фебруара 2020. године и да смо тек на пола пута, мислим да почетни темпо обећава врло добар резултат.“, рекао је Марко Сладојевић, предсjедник Савеза Срба Словеније.

Савез Срба Словеније је у контакту са директорима свих основних школа у Словенији спровео иницијативу, са циљем да се идентификују основне школе у којима ће се бесплатно изводити допунска настава српског језика. На основу договора са директорима основних школа, биће објављено у којим школама ће бити извођена допунска настава. У оквиру сваке пријављене школе биће формиране двије старосне групе: прва група за ученике од 1. до 5. разреда и друга група за ученике од 6. до 9. разреда.

Настава српског језика биће извођена у форми двочаса (2 x 45 минута) једном седмично, у току радне седмице. Испуњену и потписану изјаву и пријаву родитељи треба да доставе координатору, који је одређен за сваки регион Словеније, најкасније до 1.3. 2020. године. Сва уписана дјеца ће бесплатно похађати допунску наставу српског језика.

Додатне информације у вези са допунском наставом српског језика можете добити на мејл адреси:  obrazovanje@sss–zss.si  (Јадранка Бети, координатор Сектора за образовање Савеза Срба Словеније), а изјаву и пријаву можете преузети на wеб страници Савеза https://sss-zss.si.

Савез Срба Словеније, као кровна организација Срба у Словенији, регистрован је у Љубљани. Основни циљ Савеза је обједињавање рада свих српских друштава у Словенији, уз очување српског идентитета, културе и језика.

Извор: Савез Срба Словеније