Удружени приједорчани Чикага својим активностима кроз ову организацију желе помоћи и осигурати повратницима основне услове за развијање активности.

На основу изразите жеље и потребе да се граду Приједору и његовим грађанима посвете у пуном свјетлу, како у материјалном контексту помоћи, тако и у моралној подршци, а које се односе на чврсту конекцију Приједорчана који тренутно живе на подручју града Чикага, донесена је одлука о оснивању непрофитне организације под називом Friends of Prijedor (Пријатељи Приједора).

 Удружени приједорчани Чикага својим активностима кроз ову организацију желе помоћи и осигурати повратницима бар основне услове за развијање активности, које ће побољшати егзистенцију оних којима је помоћ потребна.

– Наша жеља је да се сви Приједорчани широм Сјеверне Америке укључе у асоцијацију Пријатељи Приједора, како би на тај начин засигурно развили још већи и снажнији покрет и нашу помоћ нашем граду Приједору поспјешили у што квалитетнијем и што снажнијем смислу, кажу из организације.

Основни циљеви организације Пријатељи Приједора су засновани на истраживањима терена и тренутачне ситуације у којој се налазе наши суграђани у Приједору. На основу тих података донесене су одлуке и усклађена правила и начини, по којима ће организација дјеловати.

Неки од наших циљева су подржавање рада непрофитних организација које дјелују на подручју Приједора, учвршћивање комуникације Приједорчана из дијаспоре са Приједорчанима у матици, оснивање фонда за стипендирање студената, подржавање спортско/културних активности које се проводе у Приједору, рад на реализацији остваривања права на изградњи спомен-обиљежја жртвама Приједора, његовање културе сјећања на невино страдале жртве Приједора, реализација рјешења стамбеног питања у Чикагу који ће служити у сврху окупљања Приједорчана и њихових пријатеља, а са циљем очувања традиције и културне баштине, куповине стамбеног простора у Приједору за потребе невладиних организација, припрема и организација за прикупљање података за могуће гласање у просторијама конзулата у Чикагу за предстојеће изборе итд.

Захтјев за сарадњу или помоћ из Приједора можете упутити путем њихове wеб странице, Фацебоок странице, е-маил адресе: фоприједор@гмаил.цом или на број телефона: +1 773-418-5378.

 

Преузето: Ослобођење – Моја БиХ