Стојан Стевановић, поријеклом из Лопара, дао је на располагање своје хотеле у Швајцарској и објекат у Лопарама за бесплатни смјештај оних који су се усред епидемије вируса корона нашли на улици, пише biznisinfo.ba.

Стојан помаже онима који су у вријеме епидемије остали без посла јер су у Швајцарској радили на “црно”, онима који немају смјештај, који спавају под мостовима, у колибама или су практично на улици.

Он је у посљедњих неколико дана разговарао са амбасадорима БиХ и Србије. Мада му је нуђена надокнада за смјештај људи, Стојан је одлучио да те људе бесплатно прими у своје хотеле.
“Мени није важно ко су ти људи нити које су националности. Важно је да су се они нашли у невољи, да немају куда и да не могу да се врате кућама. У Швајцарској су људи преко ноћи остали без посла, без игдје ичега”, наводи Стевановић, који у граду Швиц, недалеко од Луцерна, посједује хотеле “Криста“ и “Хелвеција” са 150 смјештајних капацитета.

Стојан објашњава да ће их смјестити у условним и опремљеним собама, да има довољно лежајева у два хотела и да ће они остати ту све док се не снађу, односно док траје ванредна ситуација.
Он каже да је са амбасадорима БиХ и Србије у Швајцарској договарао смјештај за “225 људи који су се код њих пријавили на чекању”.

Претпоставља да из БиХ и Србије у Швајцарској има двије до три хиљаде људи и да су сви они, претежно, у хотелијерству радили на “црно”, а сада је та област туризма затворена.
“Мени не треба нико да захваљује, а камоли да плаћа. Једноставно не могу да дозволим да људи немају гдје да оду, да су смјештени по неким хладним кућицама, баштама и слично, а моји хотели су празни”, истиче Стојановић.

Он напомиње и да је сву своју имовину, све апартмане хотела “Хелвеција” у мајевичком родном мјесту Лопаре, дао у исте сврхе док траје ванредно стање у његовој земљи, а обезбиједио је својим транспортом и душеке из Сарајева.

Начелник Лопара Радо Савић раније је Срни рекао да је ова локална заједница испунила услове, односно правовремено реаговала и обезбиједила смјештај за десет лица у хали “Хелвеција”, која је вишенамјенска сала.