На британском BBC-у и у Тhe Тimesу прије неколико дана појавила се информација о новом истраживању везаном за пандемију Ковид-19, а оно што наше грађане свакако може обрадовати је чињеница да је на челу овог истраживања Тузланка Мирела Делибеговић. У Единбург, Шкотску, стигла је 1994. године, након што је добила стипендију за средњу школу Geroge Herioт’s. А онда се одлучила на студиј фармакологије на Единбург универзитету. За Моја БиХ открила је и због чега те како је њено даље образовање протекло.

– Увијек сам имала жељу да пронађем лијек за дијабетес тип 2, који је нарочито превалентан на нашим просторима. А онда, по дипломирању 1999. и након апсолвентског рада на дијабетесу у SmiтhKline Beecham Pharmaceутicalsу (сада Glaxo SmiтhKline, GSK), уписала сам докторат из биохемије на Dуndee универзитету. Након докторског, почела сам постдокторалне студије на медицинском факултету на Харварду, гдје сам остала до 2007. Тада ми је понуђена академска позиција на Аберден универзитету у Шкотској, гдје сам и данас, прича нам Мирела, која данас обавља функције декана за истраживања и размјену знања за читав универзитет и директора Аберден кардиоваскуларног и дијабетес центра.

У складу с тим, водећа је истраживачица на пројекту који користи вјештачку интелигенцију како би се убрзао тест за масовни скрининг становништва на Ковид-19. Занимало нас је како је дошло до рада на оваквом пројекту.

– Као што знамо, свима нам је потребан добар тест који може да идентифицира особе које имају или су већ имале Ковид-19 на брз и ефикасан начин. Тренутни тестови су ограничени и спори или не могу идентифицирати антитијела против инфекције. Шкотска влада је објавила у априлу инвестицију од 5 милиона фунти за пројекте у читавој Шкотској, који би могли доставити брзо нову технологију за дијагностику, третман, разумијевање Ковид-19 – с тим да сви пројекти морају имати резултате у року од шест мјесеци. Наш пројекат је један од тих, гдје смо се удружили као академици, индустрија и здравство да покушамо направити нови тест базиран на антитијелима против SARS-CoВ2 вируса, који је вирус који узрокује Ковид-19. Радимо са спин-aут компанијом која се зове Вerтebraтe Anтibodies Lтd и која има године искуства продукције антитијела за европске конзорцијуме и која је развила софтвер вјештачке интелигенције, који ће нам омогућити да идентификујемо специфичне епитопе на вирусу, који би могли индуковати антитијела у пацијентима. Желимо да развијемо тест који би онда могао да ради за масовни скрининг, тако да можемо имати формат гдје тестирамо до 384 узорака у исто вријеме, објашњава Делибеговић за Моја БиХ.

Управо због тога што доста људи не зна да ли су можда већ преболовали вирус, јер су имали сличне (али можда не све) симптоме вируса, изузетно је важно развити тест који нам може рећи да ли смо развили антитијела према инфекцији. На томе ми радимо, истиче наша саговорница.

Истиче и још један важан разлог кориштења вјештачке интелигенције за овај пројекат – могуће је да ће се препознати дијелови SARS-Coв2 вируса који су слични другим коронавирусима, као напримјер МЕРС, и онда се исти могу елиминисати из теста да не би дошло до кросреакције.

А шта наша саговорница мисли о даљем развоју ситуације по питању пандемије Ковид-19.

– Нико од нас не може предвидјети шта је сљедеће и како вирус може мутирати, али као што сам већ рекла – имаћемо нову “нормалу” прилично дуго. Вакцине су у развоју – преко 90 вакцина је тренутно у различитим степенима тестирања – али то је процес који захтијева доста времена. Има вриједности у свим мјерама заштите и важно је споменути да сада постоје и нови подаци који кажу да млађа дјеца показују нове симптоме инфекције (температура, увећање жлијезда, увећање руку и стопала). Према томе, док сви желимо да се економија нормализује, ипак морамо пазити и размишљати да ли су нека путовања неопходна, да ли можда требамо носити маске кад год смо вани (то је стандардно у доста азијских земаља), да ли требамо ићи на мјеста гдје је пуно људи у сљедећим мјесецима или док не будемо имали вакцину, савјетује Мирела Делибеговић, још једна од амбасадорки Босне и Херцеговине на коју сви требамо бити јако поносни!

Пише: Ема Џанановић