Амбасада БиХ у Шведској почела је прикупљати списак држављана БиХ који се тренутно налазе у Естонији, Финској и Шведској, а који се желе вратити у Босну и Херцеговину. Амбасадорица БиХ у Шведској Елвира Дилберовић за Моја БиХ каже да Амбасада ради у пуном капацитету, с обзиром да Шведска није увела оштре рестрикције попут других земаља ЕУ.

– У стуацији пандемије Амбасада БиХ у Стокхолму ради пуно радно вријеме са странкама, изузев што је странкама препоручено да у Амбасаду долазе са заштитном маском и рукавицама. Осим тога, Амбасада је отворила дежурне телефоне, тако да странке и послије 17 сати могу звати упосленике Амбасаде. На wеб страници Амбасаде постављају се ажуриране информације, са извором из које су преузете, како бисмо наше држављане редовно информирали о ситуацији у вези са ЦОВИД-19, као и информацијама, препорукама и мјерама које је донијело Предсједништво БиХ, Вијеће министара БиХ, МВП БиХ, шведска Влада , Агенција за јавно здравство Шведске, финска Влада и Гранична полиција Републике Финске, а које се тичу и мјера о кретању путника и статуса боравка, навела је Дилберовић.

На питање колико се држављани БиХ  јављају за помоћ и које проблеме имају, Дилберовић наводи да су редовно у контакту с онима који се јављају те да су у овој групи 22 студента.
– Амбасада БиХ у Шведској има редовне контакте са свим држављанима БиХ у Шведској и Финској, међу којима је и 22 студената са Универзитета у Сарајеву и Универзитета Џемал Биједић у Мостару, а који се у тим земљама налазе у склопу размјене студената Ерасмус+ програма. Они се осјећају добро, нема заражених међу њима и није упитна њихова боравишна дозвола.

Наводи да списак бх. грађана у овим земљама, са свим подацима, редовно иде у Министартсво вањских послова.

– Држављани БиХ који се по различитим основама налазе у Шведској и Финској, углавном су нас контактирали око могућности повратка у БиХ, те начинима транспорта до матичне државе. Сви који су изразили жељу за повратком, уписани су у табелу коју су могли преузети на wеб страници Амбасаде. Табела је редовно ажурирана и слана МВП БиХ и Кризном штабу МВП, објашњава Дилберовић.

Троје држављана БиХ, који имају и шведско држављанство, заражена су коронавирусом. Једна особа рођена 1961. године, те један млађи брачни пар. Прва пацијентица је добро, смјештена је у болници, али није на интензивној њези. Млађи брачни пар је на лијечењу код куће.

Иако је број заражених са јучерашњим даном износио  5.446, од тога 429 на интензивној њези и 282 умрлих, није укинута слобода кретања, раде вртићи и основне школе, јавни саобраћај, грађани не носе заштитне маске, али се не препоручују јавна окупљања за више од 50 људи, рад од куће гдје је то могуће, с обзиром на природу посла; а што је у великој мјери проводиво с обзиром на високи технолошки ниво пословања у Шведској.

Амбасада је у сталној вези са Амбасадом БиХ у Норвешкој и екселенцијом Недимом Макаревићем, Амбасадом БиХ у Данској, екселенцијом Емиром Пољом, и сви упослени ових трију амбасада раде пуним капацитетом како би се, уз инструкције МВП БиХ И Кризног штаба МВП, нашим држављанима осигурао сигуран повратак у БиХ, уз све мјере заштите које их очекују при повратку.

Извор: Моја БиХ