У склопу  сарадње са организацијама “Families for Life i Healing Hands Network”, Босна УК Нетворк је организовао тренинг са реики терапијама. Families for Life је неовисна и повјерљива услуга савјетовања и подршке усмјерена на породице или особе које пате од траума. Њен оснивач и психолог, Никола Бејхиа, је у просторијама Босанске куће, одржала тренинг о менталном здрављу нашим члановима из Бирмингема и Ковентрија фокусирајући се на посттрауматски стрес и трауму.

Ментално здравље није само одсуство менталног поремећаја. Оно је дефинисано као стање благостања у којем свака особа остварује свој потенцијал, носи се са свакодневним стресом живота, да може продуктивно радити и у могућности је да доприноси својој заједници. “Посттрауматски стресни поремећај (ПТСП) може се појавити након трауматичног догађаја. Обиљежавају га симптоми поновног проживљавања трауме (у облику ноћних мора, присјећања на трауматични догађај и узнемирујућих мисли), избјегавања свега што подсјећа на трауматични догађај, негативних промјена мисли и расположења те симптоми претјеране побуђености (осјећај као да си на рубу, потешкоће са спавањем и концентрисањем, раздражљивост и осјећај љутње).”, рекла је госпођа Бејхиа.

Говорила је о стресу, напетости, комплексним траумама, како утичу на живот појединаца и како се носити са тим. Радило се о интерактивном дружењу, са доста питања и примјера, гдје су сви били јако заинтересовани да чују о симптомима и лијечењу траума. Опћепознато је да су чланови бх. заједнице у Великој Британији прошли кроз пакао рата, те није тајна да још многи пате од послијератног синдрома и ноћних мора.

У међувремену, у другом дијелу Босанске куће, Џејн из хуманитарне организације “Healing Hands Network”   је присутнима пружала услуге Реики терапија. Своје вријеме  и снагу је уложила у то да се припадници бх. заједнице опусте, уживају и лијепо осјећају. Послије тога су сви имали прилику уживати у топлом ручку и специјалитетима са наших простора.

Преузето: Босна УК Нетворк