У оквиру редовних активности Бизнис центра бх. дијаспоре и УСАИД Пројекта “Диаспора Инвест” представљен је позив компанијама да се пријаве за техничку подршку и активности пословног савјетовања. Пројекат подржава фирме које су млађе од пет година и раде у пољопривреди, енергетици, туризму, информацијским и комуникацијским технологијама, металопреради, дрвопреради и другим производно-прерађивачким секторима. Из Пројекта су навели конкретне примјере о каквој подршци је ријеч.

“Бројне компаније се суочавају са изазовима припреме за процес цертификације, те кроз техничку подршку ми им помажемо да утврде шта треба унаприједити и промијенити у пословној пракси, прије него што се упусте у тај процес. Но, техничка подршка може ићи и у другим правцима. Кроз програме техничке подршке подржали смо ангажман консултаната у пољопривреди на развоју рецептуре за сточну храну. Такође, у пољопривреди имамо примјер гдје је компанија тражила консултанта за студију изводљивости покретања клаонице за перад. У металском сектору смо ангажовали консултанта за тренинге и едукације о кориштењу програма.

“Есприт” за нове запосленике. У компанијама које су фокусиране на комуникацијске технологије, наша техничка подршка је обухватала консултанте који су радили на изради успјешних прича, промотивних порука, развоју канала на друштвеним мрежама и унапређењу wеб-страница и платформи за продају. Компаније окренуте е-продаји често траже оптимизацију wеб-страница што их чини присутнијим у претрагама потенцијалних корисника. На овај начин, за релативно брзе интервенције можете видјети одмах пораст у продаји и контактима са новим клијентима”, појашњавају из Пројекта.

УСАИД Пројекат “Диаспора Инвест” кроз програм техничке асистенције је подржао компаније и у развоју планова за различите стандарде у производњи, који су им олакшали имплементацију истих, те посљедично отворили врата за извоз у земље Европске уније.

“Тражимо компаније у БиХ, а у којима постоји сувласнички удио грађана БиХ који живе и раде у иностранству, односно, који су чланови бх. дијаспоре, или лица која су се вратила из иностранства у посљедње три године. Поред тога, подршка се односи и на предузећа која имају одређену врсту доказиве пословне везе са бх. дијаспором, кроз сарадњу у приступу страним тржиштима, размјени знања и слично. Потребно је да нам докажете да чланови бх. дијаспоре играју активну улогу у повезивању ваше услуге или производа са другим земљама и тржиштима широм свијета. До сада смо имали прилику радити са преко 120 компанија. Желимо наставити пружати подршку и савјетовање новим инвестицијским пројектима у БиХ”, закључују из УСАИД Пројекта „Диаспора Инвест“.

Позив је отворен до 24.12.2020. године (до краја радног дана), а све заинтересоване компаније требају доставити упит са називом компаније, контакт подацима и врстом везе са дијаспором. Упит треба укључити и идеју гдје техничка подршка може допринијети развоју пословања фирме, те по којем основу заинтересовани апликант сматра да испуњава услове позива. Тражене информације потребно је доставити на е-маил адресу info@diasporainvest.ba.